Preskoči na glavni sadržaj

Iza žice

view in english
  • HR, IT, SI
  • 2012.
  • 80'
  • boja
  • talijanski, hrvatski, slovenski
  • Orig. naslov: Oltre il filo

U Gonarsu, u Udinskoj provinciji, iza stare talijansko-austrijske granice, od proljeća 1942. do rujna 1943. aktivan je jedan od "koncentracionih logora za civilne zatočenike". U periodu od osamnaest mjeseci, u Gonarsu će umrijeti više od 400 ljudi, uključujući 71 dijete mlađe od jedne godine. Impresije tih događaja dokumentirane su crtežima djece i slikara koji su bili zatvoreni. Riječi svjedoka, tadašnje djece, vraćaju, nakon više od šest desetljeća, sjećanja na fizičke i psihičke patnje. Glad, žeđ i hladnoća, uz gubitak identiteta i ljudskog dostojanstva. Kakve tragove je to ostavilo i danas kod tih ljudi, žrtvi narušenog djetinjstva?

Režija
Dorino Minigutti
Scenarij
Dorino Minigutti
Kamera
Bruno Beltramini
Montaža
Sanjin Stanić
Glazba
Aleksander Ipavec
Oblikovanje zvuka
Francesco Morosini
Producentica
Irena Marković
Produkcija
Focus Media (HR)
Koprodukcija
Immaginaria (IT), Agherose (IT), Kinoatelje (SI)

Dorino Minigutti (1961.) režirao je i producirao brojne dokumentarce te obrazovne i socijalne igrane filmove od 1988. do 1999. u suradnji s regionalnim kanalom RAI, Sveučilištem u Udinama i zavodom za javno zdravstvo regije Friuli Venezia Giulia. Od 2000. bavi se isključivo dokumentarcima. Imenovan je za voditelja audiovizualne produkcije u Immaginariji 2006. 2009. godine režirao je Cisternu, dokumentarni film u koprodukciji s L.C.P.E. o egzodusu etničkih Talijana iz Istre nakon Drugog svjetskog rata (razvijen i distribuiran uz podršku Fondo Regionale per l’Audiovisivo del F.V.G.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.