Preskoči na glavni sadržaj

Građani na Cvjetnom trgu

view in english
  • 2011.
  • 20'
  • video
  • boja

Cvjetni trg, simbol mirnog i uljuđenog Zagreba, u novije je vrijeme postao poprište krvavih obračuna kriminalnog podzemlja i mafije. Prije deset godina u jednom takvom obračunu smrtno je stradao nedužni građanin, prolaznik Zoran Domini – otac dvoje djece. Ubojice nikada nisu otkrivene. Četiri godine kasnije od teškog se života, neimaštine, preteškog rada, brige i tuge, razboljela i njegova supruga Ankica Domini i umrla. O njihovoj djeci danas se brine Centar za socijalnu skrb. Osim te razorene obitelji, na istom mirnom Cvjetnom trgu u obračunima podzemlja ubijena su još dva čovjeka. Mračnoj priči o današnjem Cvjetnom trgu suprotstavljene su nostalgične pjesme o ljepoti života u nekadašnjem Zagrebu. Danas više nikome ne pada napamet pjevati takve pjesme. A i one stare rijetko se izvode...

Režija
Krsto Papić
Scenarij
Krsto Papić
Kamera
Branko Cahun
Montaža
Tihomir Tonžetić
Producenti
Drago Škobić, Ninoslav Lovčević
Produkcija
Ozana Film
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Krsto Papić (Vučedol 1933. – Zagreb 2013.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Debitirao je 1965. epizodom omnibusa Ključ. Prvi cjelovečernji igrani film Iluzije snima 1967. godine, dok je njegov drugi i najslavniji film Lisice (1969.) nagrađen Zlatnom Arenom za najbolji film i najbolju režiju u Puli. Oslanjajući se na metode filma istine, šezdesetih i početkom sedamdesetih niže uspješne dokumentarce i kratke igrane filmove među kojima se ističu: Kad te moja čakija ubode (1968.), Čvor (1970.), Nek se čuje i naš glas (1971.), Specijalni vlakovi (1972.), Mala seoska priredba (1972.), Nezaposlena žena s djecom (1986.). Papić je osvojio više od stotinu nagrada za svoje filmove; cjelovečernji igrani film Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj sudjelovao je u konkurenciji Berlinalea 1974., a film Izbavitelj (1976.) osvojio je tri Grand Prixa – u Trstu, Parizu i Portu. Film Život sa stricem (1988.) osvojio je Zlatnu arenu i nagradu publike u Puli te nagradu FIPRESCI za najbolji film u Montrealu. Ostali Papićevi filmovi su Priča iz Hrvatske (1991.), Kad mrtvi zapjevaju (1999.) i Infekcija (2005.). 2006. godine Papić je osvojio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u području kinematografije, a dvije godine ranije svoju nagradu Grand Prix Special des Amériques dodijelio mu je i Međunarodni filmski festival u Montrealu. Njegov posljednji film Cvjetni trg (2012.) osvojio je nagradu Freedom of Speech na 36. festivalu u Montrealu.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.