Preskoči na glavni sadržaj

Osnivanje Centra

Kada je osnovan Hrvatski audiovizualni centar, koje je novosti unio u sustav javnog financiranja audiovizualnih djelatnosti i tko su bili njegovi dosadašnji ravnatelji?

Osnivanje Centra

Hrvatski audiovizualni centar osnovan je 1. siječnja 2008. godine temeljem Zakona o audiovizualnim djelatnostima (NN 76/07). Osnovala ga je Vlada Republike Hrvatske u svrhu sustavnog promicanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Do osnivanja Centra došlo je prvenstveno zahvaljujući dugogodišnjem trudu Alberta Kapovića, koji je kao njegov prvi ravnatelj izveo osjetljivu tranziciju iz jednog sustava u drugi.

Inicijativa za osnivanje Centra krenula je još sredinom devedesetih, kada je Kapović kao tajnik Udruge producenata počeo desetljeće dugu borbu za uspostavljanje javne institucije analogne filmskim centrima u razvijenim europskim demokracijama, a u kojoj bi predstavnici struke regulirali audiovizualnu djelatnost. Taj dugi marš okrunjen je uspjehom: Vlada Republike Hrvatske predlaže vrlo suvremen Zakon o audiovizualnim djelatnostima, koji 13. srpnja 2007. godine Sabor jednoglasno prihvaća. Usvajanjem ovog Zakona stvoren je Hrvatski audiovizualni cenar, a kroz njega je uspostavljen i nov model suradnje svih sastavnica audiovizualnog sektora, na kulturnu i gospodarsku korist naše zemlje.

Krajem prvog desetljeća 21. stoljeća hrvatska kinematografija počela je usvajati europske profesionalne modele i nove produkcijske vještine, uz integraciju u fond Eurimages i Program MEDIA te uključivanje u regionalne i svjetske mreže suradnje. Time se hrvatskom audiovizualnom sektoru vraća ugled unutar granica zemlje, a uspjesi su vidljivi i na istaknutim svjetskim festivalima.

U tom razdoblju Vlada Republike Hrvatske predlaže vrlo suvremen Zakon o audiovizualnim djelatnostima, koji Sabor jednoglasno prihvaća. Usvajanjem ovog Zakona stvoren je Hrvatski audiovizualni centar, a kroz njega je uspostavljen i nov model suradnje svih sastavnica audiovizualnog sektora, na dvostruku - kulturnu i gospodarsku - korist naše zemlje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.