Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdanu Grand Prix u Francuskoj

Film Zvizdan Dalibora Matanića niže nove uspjehe na međunarodnoj filmskoj sceni. Najnovije priznanje stiže iz Francuske i to Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne. 

U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film Saulov sin Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedavao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe (Polja smrti, Misija) Zvizdan je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikta.

Grand Prix spomenutog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koje je proteklih mjeseci osvojio Zvizdan. Festivalski život filma trenutno je u punom zamahu – nakon što je bio prikazan na 15 festivala slijedi niz od zasada više od 30 potvrđenih festivala na kojima će se Zvizdan predstaviti u narednim mjesecima. Nakon što je otvorio LET'S CEE Film Festival u Beču te tako premijerno predstavljen publici u Austriji, uslijedila je talijanska premijera filma na međunarodnom festivalu u Ferrari uz unaprijed rasprodane projekcije. U isto vrijeme film je predstavljen i na najutjecajnijem filmskom festivalu u Istočnoj Aziji, Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Također, Zvizdan paralelno gostuje i na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu.

Sjajan prijem kod publike Zvizdan ima i na domaćem terenu – u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 12. 019 posjetitelja te je time bio najgledaniji film proteklog vikenda u hrvatskim kinima i uz Box Office rezultate ostvario treće najuspešnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja. Isto tako, u prvih sedam dana prikazivanja, Zvizdan je pogledalo 16. 929 posjetitelja. 

Ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.