Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan osvojio tri nagrade u Cottbusu 

Dugometražni igrani film Zvizdan redatelja i scenarista Dalibora Matanića osvojio je tri nagrade na upravo završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu,  koji se održao od 3. do 8. studenog u tom njemačkom gradu. Zvizdanu su pripale nagrade za najbolji film, najbolju glumicu te nagrada međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. Također, igrani film Imena višnje Branka Schmidta osvojio je nagradu ekumenskog žirija.

Nagrade su dodijeljene na svečanoj ceremoniji u subotu navečer, gdje je glavna glumica Tihana Lazović preuzela nagradu Zvizdanu za najbolji film natjecateljskog programa, nagradu međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI i specijalnu nagradu za najbolju glumicu. 

Zvizdan je od svjetske premijere u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija u programu Un Certain Regard, osvojio petnaest festivalskih nagrada. Priznanja u Cottbusu posebno su značajna ekipi filma budući da je Zvizdan 2011. godine u ranoj fazi razvoja projekta predstavljen na pratećem industrijskom sajmu Connecting Cottbus. Film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. 

Imena višnje, dugometražni igrani film Branka Schmidta nastao u produkciji HRT-a, osvojio je pak nagradu ekumenskog žirija.

"Činjenica da su među nagrađenima dvije hrvatske produkcije pohvaljuje fantastičan rad Hrvatskog audiovizualnog centra, koji sistematski podupire filmsku industriju posljednjih godina", kazao je Bernd Buder, programski direktor festivala. Uz Zvizdan i Imena višnje u Cottbusu su ove godine prikazane još tri hrvatske manjinske koprodukcije: Cure – Život druge Andree Štake, Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa Nikole Vukčevića i Naša svakodnevna priča  Ines Tanović

Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Fotografije: Thomas Goethe/preuzeto s Facebooka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.