Preskoči na glavni sadržaj

Zvizdan Dalibora Matanića ušao u službenu selekciju 68. Cannesa!

Dugometražni igrani film Zvizdan, autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić uvršten je u službeni natjecateljski program „Un Certain Regard“ 68. Filmskog festivala u Cannesu. Zvizdan je prvi hrvatski igrani dugometražni film uvršten u službeni program Cannesa od hrvatske neovisnosti naovamo. Žirijem programa ove godine predsjeda  glumica i redateljica Isabella Rossellini. 

"Ovo je ljubavni film koji priča o snazi koja je potrebna ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mulja s kojim se svaki dan susrećemo. Cijela ekipa filma uživala je stvarajući ga. Uz ljude s kojima inače radim, na ovom filmu surađivao sam s direktorom fotografije Markom Brdarom kojeg sam počeo pratiti kroz studentske radove. On ima sjajnu introvertnu intuiciju tako da smo na filmu radili bez riječi. Uz sve to drago mi je da u filmu glavne uloge nose mladi ljudi", izjavio je na konferenciji za medije Dalibor Matanić, redatelj filma. 

"Ovim filmom Dado i ja proslavili smo 15 godina suradnje. Drago mi je da smo zajedno došli do Cannesa koji je za nas koji radimo u europskoj sredini i kulturi nešto najveće što se može dogoditi u profesionalnom životu. A recept? Nema ga, ali je baza svega odličan film. Ovisiš o tisuću faktora, a s obzirom na to da znam kako stvari funkcioniraju na toj profesionalnoj sceni i s obzirom na ogroman broj sjajnih filmova koji se svake godine snime ovaj uspjeh smatram još i većim", izjavila je producentica filma Ankica Jurić Tilić.

"Prije mjesec dana odgledao sam jedan čudesan film, silno ponosan na Dalibora i Ankicu, i silno zahvalan. Ova današnja dobra vijest to lijepo zaokružuje. A zaokružuje bome i jedno razdoblje naše potrage za svojim mjestom u svijetu", zaključio je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Zvizdan se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic. Producentica je Ankica Jurić Tilić, koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović, skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, dizajner zvuka Julij Zornik, scenografiju potpisuje Mladen Ožbolt, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, a majstorice maske su Mojca Gorogranc Petrushevska i Talija Ivančič. Snimatelj tona je Mladen Pervan, a pomoćnik režije Dragan Jurić.

Film, koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na 68. Cannesu, nastao je u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti filma su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA, a proizvodnju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Viba Film Ljubljana, Filmski centar Srbije i europski fond Eurimages. Distributer filma je 2i Film, dok je za međunarodni plasman i prodaju zadužen Cercamon. 

Od 1991. naovamo, u različite programe Cannesa uvršteno je pet domaćih naslova. Kratkometražni igrani film Ciao Mama (2009.) redatelja Gorana Odvorčića prikazan je u službenoj konkurenciji kratkometražnih filmova, u „Tjednu kritike“ prikazani su kratkometražni igrani film Tulum u režiji Dalibora Matanića (2009.), dugometražni dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije u režiji Iliana Meteva (2012.) u njemačko-bugarsko-hrvatskoj koprodukciji i kratkometražni igrani film njemačko-hrvatske koprodukcije Kokoška u režiji Une Gunjak. Kratkometražni igrani film Suša (2003.) Dalibora Matanića prikazan je u selekciji „Quinzaine des réalisateurs“ („15 dana autora“).

Osnovan 1946. godine, filmski festival u Cannesu danas je najprestižniji  filmski festival u svijetu - i po broju prijavljenih naslova koji kandidiraju za uvrštenje kao i po međunarodnim odjecima kroz kritiku, distribuciju i daljnju festivalsku razmjenu. Njegovo 68. izdanje održat će se od 13. do 24. svibnja. „Un Certain Regard“ dio je službenog natjecateljskog programa festivala usmjeren otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika.

Upravo ovdje kreirani su neki od najpopularnijih trendova suvremenog umjetničkog filma: Smrt gospodina Lazarescua Cristija Puiua i California Dreamin Cristiana Nemescua pokrenuli su trend rumunjskog novog vala, dok je Očnjak Yorgosa Lanthimosa pod lupu stavio novi grčki film. Također, u ovom programu premijerno su prikazani neki od najzapaženijih filmova proteklih godina, kao što su Turist Rubena Östlunda, Bijeli Bog Kornéla Mundruczóa, Neznanac na jezeru Alaina Guiraudiea, Omar Hany Abu-Assada te mnogi drugi. Jedini hrvatski film prikazan dosad u ovoj prestižnoj selekciji bio je Samo jednom se ljubi Rajka Grlića i to davne 1981. godine.

Hrvatski film na ovogodišnjem Cannesu nastavak je niza gostovanja domaćih djela na važnim festivalima tijekom proteklih 10 mjeseci. Prisjetimo se  nekolicine: prošlogodišnje prve nagrade Karlovih Vara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma za Autofocus Borisa Poljaka, nagrade  venecijanskog festivala za Takva su pravila Ognjena Sviličića, kasnije najboljeg redatelja u Varšavi, te dobitnika Grand Prixa u Stockholmu i Les Arcsu. Kratkometražni film Kokoška Une Gunjak u koprodukciji Siniše Juričića (Nukleus) osvojio je  EFA nagradu kao najbolji europski kratki film 2014. godine (60 festivala, 22 nagrade). Kosac Zvonimira Jurića počeo je festivalski život u službenoj konkurenciji Toronta, dok su Cure – Život druge Andee Štake i Otok ljubavi, film Jasmile Žbanić, premijerno prikazani u Locarnu.

Svi materijali o filmu, fotografije u visokoj rezoluciji s konferencije za medije i iz filma kao i trailer dostupni su na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma; Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar; publika na konferenciji za medije; Leon Lučev, Zdenka Gold; Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Hribar; Arsen Oremović, Mima Simić 

Autor svih fotografija je Neven Krčmarek

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.