Preskoči na glavni sadržaj

Zorana Meić i Hrvoje Petek nominirani za nagrade Grčke filmske akademije za rad na filmu Trema

U ponedjeljak 28. ožujka, u Kulturnom centru Onassis (Onassis Cultural Centre) u Ateni, održat će se svečana dodjela nagrada Grčke filmske akademije (Hellenic Film Academy) na kojoj će u 18 različitih kategorija biti nagrađena najbolja grčka filmska ostvarenja proizvedena u 2015. godini. Među nominiranim naslovima je i hrvatska manjinska koprodukcija Trema, a kostimografkinja Zorana Meić i snimatelj tona Hrvoje Petek koji su radili na filmu nominirani su za nagradu u svojim kategorijama.

Grčko-francusko-hrvatska koprodukcija Trema (Interruption) redatelja Yorgosa Zoisa, nastala u koprodukciji Pan Entertainmenta, EZ Filmsa i Nukleus filma, nominirana je za ukupno devet nagrada: najboljeg debitanta, najbolji scenarij, najbolju glumicu, montažu, scenografiju, masku, najbolje specijalni efekte na filmu te najbolji zvuk i kostimografiju.

Uz producenta Sinišu Juričića na filmu su radili hrvatski filmski djelatnici Hrvoje Petek (snimatelj tona), Zorana Meić (kostimografkinja), Tomislav Sutlar (drugi asistent kamere) i Pavel Posavec (DIT).

U kategoriji za najbolji zvuk (nagrađuje se snimatelj tona/oblikovatelj zvuka i/ili mikser tona) nominiran je tonski snimatelj Hrvoje Petek. uz kolege Alexandrosa Sidiropoulosa, Arisa Louziotisa i Hervé Buirettea, koji su zaslužni za dizajn zvuka i tonski miks. U kategoriji za najbolju kostimografiju nominirana je Zorana Meić, uz grčku kolegicu Evu Goulakou.

Hrvoje Petek završio je studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a posljednjih 12 godina radi kao majstor tona na brojnim igranim i dokumentarnim filmovima, TV serijama i reklamama, te kao oblikovatelj zvuka i kompozitor glazbe. Nagrađivani naslovi iz recentne produkcije za koje je snimao ton su Full Contact Davida Verbeeka, Belladonna Dubravke Turić, Kokoška Une Gunjak, Goli Tihe K. Gudac, Kismet Nine Marie Paschalidou, Ciao Mama Gorana Odvorčića i Matije Klukovića te Odvajanje Nine Violić.

Zorana Meić je pak zaslužna za osmišljavanje kostima dugometražnih igranih filmova Full Contact Davida Verbeeka, Djeca jeseni Gorana Rukavine, Visoka modna napetost Filipa Šovagovića, Šuma summarum Ivana Gorana Viteza te kratkometražne filmove Poklon predsjednika Nixona i Životinjsko carstvo Igora Šeregija.

Trema govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine. Posjetitelji premijere sjedaju na svoja mjesta i predstava započinje. Odjednom, sedmoro mladih, naoružanih ljudi u crnom ulazi na pozornicu. Penju se na pozornicu i predstavljaju kor. Polako, predstava se preobražava u kolektivni performans koji ruši granice između fikcije i zbilje. Preostala publika i dalje ne shvaća radi li se o stvarnoj predstavi ili ne.

Film je premijerno prikazan u rujnu 2015. godine na 72. venecijanskoj Mostri, a nastao je uz potporu Grčkog filmskog centra, francuskog CNC-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, francuskog Ministarstva vanjskih poslova (Ministère des Affaires Étrangères et du Développement) te Francuskog kulturnog instituta (Institut Français).

Grčka filmska akademija (HFA) osnovana je u studenom 2009. godine s ciljem okupljanja svih grčkih filmskih djelatnika koji sustavno i dugoročno oblikuju grčku kinematografiju. Uz organizaciju godišnjih Nacionalnih filmskih nagrada, Akademija vodi i podržava inicijative vezane uz razvoj domaće filmske produkcije, filmskog obrazovanja i stručnog usavršavanja te istraživačke projekte s ciljem poboljšanja nacionalne filmske politike. Više informacija pronađite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Zorana Meić; Hrvoje Petek i mikroman Nikos Exarchos; na setu filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.