Preskoči na glavni sadržaj

Zlatna kolica 16. ZFF-a Teretu Ognjena Glavonića

Na svečanoj dodjeli nagrada u subotu, 17. studenog, u dvorani Müller dodijeljene su nagrade 16. Zagreb Film Festivala. Žiri dugometražnog programa u sastavu: Juho Kuosmanen, Maja Miloš i Deborah Kara Unger dodijelio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film Teretu Ognjena Glavonića. 

'U filmu, koji spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem, strahote rata mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice. U ovom izvrsnom i humanom prvijencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima.' stoji u obrazloženju. Teret je koprodukcija Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara.

Nagradu je u ime redatelja preuzeo glavni glumac Leon Lučev koji je u emotivnom govoru istaknuo važnost međusobne podrške među ljudima, pogotovo onima koji su u nekoj vrsti pobune. 'Tu, u dvorani Müller kina Europa trenutno nam je jako lijepo i toplo, uživali smo, pogledali na stotine filmova, ali ZFF možda sljedeće godine neće biti tu jer će neki drugi ljudi biti u ovom prostoru. Možda više neće biti slobodne perspektive ITD-a jer će i tamo biti neki drugi ljudi... Imam osjećaj da smo svi strašno odgovorni da ne budemo sami i usamljeni jer zajedno smo puno jači.', istaknuo je Lučev.

Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je tajlandsko-francusko-kineski film Manta Ray redatelja Phuttiphonga Aroonphenga, a nagradu je preuzeo producent Phillipe Avril.

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film Bila soba Mladena Stanića. Žiri kratkometražnog programa u sastavu: György Mór Kárpáti, Jelena Mišeljić i Matija Vukšić dodijelio je Zlatna kolica uz riječi: 'Bila soba nježna je priča o bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjena izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista. Ovom nagradom žiri želi potaknuti mladog redatelja na daljnji rad.' Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je Dubravki Turić za film Trešnje.

Najbolji kratkometražni film iz međunarodnog programa je iransko-talijanski film Pogled Farnoosha Samadija, a posebno priznanje u tom programu pripalo je poljskom filmu Tremor Dawida Bodzaka.

Predstavnice strukovnih udruga iz žirija Ponovno s nama: Bojana Burnać, Jasna Nanut i Marina Andree Škop dodijelile su Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama filmu Ne ostavi traga Debre Granik uz riječi: 'Suptilna drama koja na tih, a snažan način progovara o nemogućnosti ratnog veterana da se ponovno uklopi u društvo i o njegovom dirljivom odnosu s kćeri koji se mijenja, ali i opstaje, dajući nam nadu da opstaje i čovjek.'

Žiri programa PLUS sastavljen od srednjoškolaca nagradio je belgijski film Na putu Joachima Lafossea koji dinamikom događaja i prikazom kirgistanskih prostranstava daje dobar uvid u odnos majke i sina. Redatelj je pametno ukomponirao ključne segmente programa PLUS poput univerzalnosti, kvalitete i gledljivosti.

HT nagrada publike za najbolji dugometražni film pripala je islandsko-francusko-ukrajinskom filmu Halla ide u rat u režiji Benedikta Erlinssona. Publika je filmu koji je u Zagrebu predstavila producentica Marianne Slot dodijelila visokih 4,8.

Dodjelom nagrada završio je i program Industrija Mladost!. Nagrada za najbolji pitch 16. ZFF-a pripala je makedonskom projektu How I Learned to Play Chess autora Borjana Stojkova i Dushana Efremova. Uz savjetovanje, razradu projekta i postprodukciju slike (Vizije), pobjednički projekt osvojio je tri dana postprodukcije zvuka (studio Nazor) te dizajn filmskog plakata (Šesnić & Turković). Dodijeljena su i dva posebna priznanja - Vozi me na more (Tamara Todorović i Andrija Dujović) te Krhko (Tomislav Šoban i Adrijana Dimić). 

Cjelovit popis nagrađenih filmova potražite na poveznici s desne strane teksta.

Naslovne fotografije: Leon Lučev; Dubravka Turić, Mladen Stanić, Philippe Avril i Leon Lučev; ZFF nagrade
(Autor fotografija: Niko Goga)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.