Preskoči na glavni sadržaj

Zlatna kolica 14. ZFF-a filmovima Sukob, BalkonMliječni zub

U subotu, 19. studenoga, uz proglašenje pobjednika, zatvoreno je ovogodišnje, četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. 

Uz obrazloženje žirija kako se radi o zapanjujućoj i dojmljivoj priči te iznimno snažnom filmu koji slavi mogućnost suradnje različitih ljudi u velikim filmskim i emocionalnim trenucima, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film 14. ZFF-a dodijeljena su egipatskom filmu Sukob redatelja Mohameda Diaba, dok su posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena hrvatskom filmu Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i izraelsko-francuskom ostvarenju Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je britanski film Balkon Tobyja Fell-Holdena, dok je posebnim priznanjem nagrađen rumunjski film Ferdinand 13 Cecilije Ștefănescu. Najboljim naslovom u programu Kockice prograšen je Mliječni zub Saše Bana, a posebna priznanja primili su filmovi Med i mliko Marka Jukića i 13+ Nikice Zdunića.

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivao je žiri u sastavu: Andreas Dresen, njemački redatelj; Fred Breinersdorfer, producent i scenarist te Mira Staleva, zamjenica direktora Sofia Film Festivala. O najboljim filmovima iz kratkometražnog natjecateljskog programa odlučivao je žiri u sastavu: Vanja Kaluđerčić, selektorica; Daina Oniunas-Pusić, lanjska pobjednica u programu Kockice te Nora el Hourch, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji kratkometražnog filma.

Film rumunjskog redatelja Cristija Puiuja, manjinska hrvatska koprodukcija, Sieranevada dobitnik je najnovije ZFF-ove nagrade, Zlatni bicikl, koja je dodjeljena najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama. O pobjedničkom filmu odlučivao je hrvatski žiri u sastavu: producentica Vanja Sremac, montažer Tomislav Pavlic i redatelj Jure Pavlović

Najboljim filmom programa PLUS proglašeno je austrijsko ostvarenje Jedan od nas u režiji Stephena Richtera, a HT nagradu publike osvojio je izraelsko-francuski film Dva svijeta u režiji Maysaloun Hamoud. O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Lucija Katarina Šešelj, Maja Oskoruš, Luka Premer, Marta Grubačević i Darija Matagić.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija kultnog filma Sudar kanadskog redatelja Davida Cronenberga.

Generalni pokrovitelj Festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa – potprogram MEDIA. Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: sene iz filmova Sukob, Balkon i Mliječni zub; zatvaranje 14. ZFF-a 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.