Preskoči na glavni sadržaj

Zid smrti, i tako to najbolji film Beldocsa

Dodjelom nagrada u srijedu 18. svibnja u Dvorani Sava Centra u Beogradu, zatvoreno je 9. izdanje festivala dokumentarnog filma Beldocs. 

Manjinska hrvatska koprodukcija Zid smrti, i tako to redatelja Mladena Kovačevića proglašena je najboljim filmom osvojivši Grand Prix u konkurenciji domaćih filmova. Filmu je dodijeljena i nagrada za najbolju kameru koju potpisuje Pablo Ferro, a koja se po prvi put dodjeljuje u sklopu festivala. Uz ovu, dodijeljena je i strukovna nagrada za najbolju montažu koju je za film Dubina dva odnijela Jelena Maksimović (pokrovitelj nagrada je Filmski centar Srbije). 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umjetničkog programa RTS, Zoran Popović, redatelj i montažer, Lazar Stojanović, redatelj i Hanka Kastelicova, izvršna producentica dokumentarnog programa europskog HBO-a. 

Podsjetimo, Zid smrti, i tako to, svjetsku je premijeru doživio u međunarodnoj konkurenciji prestižnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel festivala u Nyonu (Švicarska) u travnju 2016. godine.

Producent filma je također Mladen Kovačević za Horopter (Srbija), dok je koproducent Tibor Keser ispred Restarta (Hrvatska), uz Vanju Jambrović i Olivera Sertića kao pridružene producente.

Žiri u sastavu Ulrich Ziemons (Arsenal – Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT Editor), Valentina Delić i Jovica Tojagić (RTV Acquisition editor) najboljim filmovima međunarodne konkurencije proglasio je naslove Velika sreća (režija: Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller) i Sonita (režija: Rokhsareh Ghaem Maghami). Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Raving Iran (režija: Susanne Regina Meures). 

Festival se ove godine održao pod sloganom 'Stvarno slobodni', a dodatne informacije dostupne su na njegovim službenim stranicama

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.