Preskoči na glavni sadržaj

'Ženijalni vikend – Kino 8. Mart' na velika platna donosi i šest kratkih filmova domaćih autora

Osim sedam dugih, u sklopu programa 'Ženijalni vikend – Kino 8. mart' koji će se od 6. do 8. ožujka održavati u 17 nezavisnih kina diljem Hrvatske, prikazat će se i šest kratkih ostvarenja hrvatskih redateljica i redatelja. Tako će svaki gledatelj koji dođe u kino, osim velikih svjetskih i domaćih naslova, vidjeti i naslove recentnije domaće kratkometražne produkcije. Naravno, u skladu sa 8. martom i odabrani kratki filmovi donose priče u kojima glavnu riječ vode žene. 

Tako će se u sklopu 'Ženijalnog vikenda' prikazati film Srami se Darije Blažević. Film govori o majci koja daje pretući dječaka koji je pretukao njezina sina.

Tek tako Sanje Milardović priča je o djevojci koja mladiću priznaje da joj se on sviđa. No, on ne osjeća isto za nju. Njoj pak nije jasno kako je moguće da se toliko prevarila u razumijevanju njihova odnosa i započinje s ispitivanjem, pa ugodno druženje prerasta u neugodnu situaciju.

Cura koja je voljela bajke prvi je profesionalni autorski animirani film mlade redateljice Čejen Černić. Film propituje što se dogodi kada princ spusti princezu na zemlju te ilustrira poznate situacije - naravno, ne one koje ćemo pronaći u bajkama...

Dove sei, amor mio nagrađivani je animirani film Veljka Popovića, koji govori o svakodnevnoj rutini jedne starice koja otkriva pomalo otkriva čudne detalje u njezinom životu – od bizarnog odnosa s mužem, do potpune neusklađenosti s ostatkom svijeta. Snaga poricanja i strah od promjene drže staricu u začaranom krugu najgorih noćnih mora, koji se prekida kada se otkrije njezina tajna.

Balavica Igora Mirkovića govori o 11-godišnjakinji koja provodi ljeto u neboderu u jednom gradu na sredozemnoj obali. To je njezin tajni svijet, mjesto gdje može biti sa Zanom, mjesnim 14-godišnjim delikventom upućenim u sve ulične trikove. Sva sreća da nitko ne zna što sve rade! Piju, puše, hodaju po rubu, sve ono što ne bi smjeli.

Ljepotan Saše Bana govori o Maji koja brine o statistima na snimanju reklama. Ona ima i jedan neugodan zadatak: sortirati statiste prema izgledu – dakle lijepe naprijed, bliže kameri, ružne otraga. Da bi stvari bile još gore, među njima je i njen novi dečko Mladen. Mladen se nikada nije smatrao ljepotanom...

Počevši s ovim programom, koji kombinira filmove kratkog i dugog metra, želja Kino mreže je povećati raznolikost filmskog programa i ponude 'malih kina', pridobiti naklonost publike, uvesti provjerenu festivalsku programsku shemu s kratkim filmovima prije dugometražnih naslova te na taj način omogućiti mladim redateljima (i općenito kratkoj formi koja je najčešće vidljiva samo na filmskim festivalima), da se njihovi filmovi prikažu široj publici. Osim toga, gledatelje se na ovaj način upoznaje s novim filmskim imenima koja će prepoznati kada ih budu gledali u dugom metru. 

Podsjetimo, ova je manifestacija ujedno i početak oživljavanja "malih kina", a Kino mreža će bitne i zanimljive datume, uz prigodne popratne sadržaje, nastaviti obilježavati tijekom cijele godine. Cilj je povećati broj posjetitelja u malim kinima, ali i proširiti ponudu na kino repertoaru. 

U 'Ženijalnom vikendu' kojim se prigodnim filmskim programom slavi Dan žena sudjeluje 17 nezavisnih kino dvorana: kino Europa, kino Tuškanac, Art kino Grič, Art kino Metropolis MSU, kino Velebit Koprivnica, kino Galerija Varaždin, POU Samobor, POU Velika Gorica, POU Zabok, POU Novska, POU Daruvar, POU Kutina, CZK Čakovec, Kinematografi Osijek, Kinematografi Dubrovnik, Ekran Split i Art kino Croatia u Rijeci, a detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na njihovim web stranicama ili Facebook profilima. 

Plakat manifestacije u visokoj rezoluciji dostupan je na poveznici s desne strane. 

Vidimo se na Ženijalnom vikendu! 

Naslovne fotografije: Srami se; Tek tako; Cura koja je voljela bajke; Dove sei, amor mio; Balavica; Ljepotan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.