Preskoči na glavni sadržaj

Zeleni ekran: Novi program Kino mreže stavlja u fokus budućnost planeta Zemlje

Zeleni ekran novi je program Kino mreže, koji povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje na filmska platna diljem zemlje donosi poučne, zanimljive i edukacijske dokumentarne igrane filmove o očuvanju okoliša i to za cijelu obitelj. Program se odvija od 20. do 23. travnja u ukupno 20 nezavisnih kina.

Dan planeta Zemlje, koji se slavi svake godine 22. travnja, predstavlja globalni događaj kojim se skreće pažnja na kritične probleme s kojima se suočava naš planet, poput klimatskih promjena, zagađenja, uništavanja prirodnih staništa i smanjenja bioraznolikosti. Ovaj dan također pruža priliku da se poduzmu konkretni koraci u cilju očuvanja Zemlje i stvaranja održivog svijeta za sve nas.

Program Zeleni ekran fokus stavlja na ekologiju i očuvanje planeta Zemlje, a održava se u nezavisnim kinima diljem Hrvatske povodom Dana planeta Zemlje. Program je osmišljen kako bi se promovirala važnost očuvanja okoliša i potaknula svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas može odigrati u tome.

Dok tražimo načine kako zaštititi i slaviti Zemlju, važno je odvojiti vrijeme i za razmišljanje o tome kako naši postupci utječu na okoliš. Film i kino već su dugo, umjesto samo mjesta zabave, i mjesto za informiranje publike, mijenjanje stavova i motivaciju za djelovanje. Kroz Zeleni ekran publika će moći uživati u raznovrsnom filmskom programu koji se bavi temama poput klimatskih promjena, zaštite divljih životinja i održivog razvoja. Ovaj program nudi jedinstvenu priliku da se uživa u filmskim umjetničkim ostvarenjima, ali i da se istovremeno podigne svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas igra u očuvanju našeg planeta.

Na programu Zelenog ekrana od 20. do 23. travnja publika tako ima priliku pogledati nizozemski znanstveno-fantastični film za djecu Kapetanica Nova. Film prati petnaestogodišnjeg Nasa, koji u šumi naiđe na srušenu letjelicu u kojoj se nalazi znanstvenica iz budućnosti Nova i njezin robot ADD. Nova se vratila u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu, ali zbog putovanja kroz vrijeme pomlađena je u tijelo 12-godišnje djevojčice, što otežava izvršenje njezine misije. Film je osvojio tri nagrade na važnom filmskom festivalu za djecu Cinekid, a distribuira ga Zagreb Film Festival.

Drugi film koji će se prikazati jest Greta, švedsko-američko-njemački dokumentarni film redatelja Nathana Grossmana, koji prati život i aktivizam Grete Thunberg, petnaestogodišnje aktivistice koja je pokrenula globalni pokret školskog štrajka za klimu. Film nas vodi na putovanje koje je započelo u ljetu 2018. godine, kad je Greta počela štrajkati, a uskoro se njezina "mala protestna akcija" pretvorila u globalni pokret. Film je u distribuciji Restarta.

Treći film u programu jest Draga buduća djeco, njemačko-britansko-austrijski dokumentarni film redatelja Franza Böhma, koji prikazuje posljedice klimatskih promjena za naš planet, s posebnim naglaskom na morske ekosustave. Film nas poziva na promišljanje o budućnosti našeg planeta i našoj ulozi u očuvanju okoliša. Distribuira ga Kino Mediteran.

Iz Kino mreže poručuju kako su nezavisna kina idealna mjesta za održavanje događaja poput Zelenog ekrana, jer se osvještenje o ekologiji, problemima očuvanja okoliša/planeta može prenijeti kroz igrane i dokumentarne filmove djeci i mladima, posebice kroz organizirane školske projekcije. Program Zeleni ekran nije samo zabavan program za filmofile već i važan korak u borbi za očuvanje planeta Zemlje i stvaranje bolje budućnosti.

Kina koja ovog travnja zelene svoja platna su: Kulturni multimedijalni centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, Kino Korzo (Gospić), Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Križevci, Kino Labin, Kino Moslavina, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Dom kulture grada Preloga, Kino Valli (Pula), Pop up ART kino (Samobor),Kino Slatina, Kuća umjetnosti Arsen / Art kino Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina).

Program je realiziran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.