Preskoči na glavni sadržaj

Završilo 6. izdanje Diversions International Short Film Festivala

Dodjelom nagrada u nedjelju 16. lipnja završio je 6. Diversions International Short Film Festival. Grand Prix pripao je švicarskom dokumentarcu All Inclusive redateljice Corine Schwingruber Ilic, a hrvatski redatelj Niko Radas osvojio je nagradu za najboljeg redatelja za animirani film Neobična kupka gospodina Otmara

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu: Predrag Ličina, Maša Drndić i Christoph Fintl.

Posebne nagrade Innsbruck Film Campusa, s kojim Diverzije surađuju od 2017. godine, dodijelio je direktor IFC-a Christoph Fintl. Iz Zeline dva se hrvatska filmaša izravno šalju na Campus dok nagrada uključuje besplatno sudjelovanje na intenzivnom radioničkom, seminarskom i masterclass programu u trajanju od tjedan dana u Innsbrucku. Nagrade je osvojila Nikolina Bogdanović za Mjesto odakle vam pišem pisma dok će Nikica Zdunić svoju pozivnicu iskoristiti 2020. jer u istom terminu snima svoj novi film. Umjesto nje, ove godine na Campus putuje Dora Šustić redateljica filma Pupanje i dobitnica nagrade Croatian Short Pitch 2016. godine za film Majdine poze.

Zastrašujuć People of The Wasteland redateljice Hebe Khaled iz Sirije osvojio je nagradu Pax Diversity koja se dodjeljuje za film koji prikazuje priče i glasove zajednica širom svijeta te prikazuje različite perspektive ljudskosti i snažno naglašava zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ovaj film žiri je nagradio jer 'žestoko prodire u ponor rata i ludilo koje donosi, ostavljajući nas gotovo bez riječi'.

Nadahnuti Sovjetski psi Nikice Zdunić osvojili su Diversions Innovative Voice nagradu koja se dodjeljuje filmu koji prelazi konvencionalne granice medija i nudi nov i različit pogled na ovaj oblik umjetničkog izričaja i postaje drugačijom umjetničkom formom. 'Filmična poezija Nikičinog pripovijedanja privlačna je i zanimljiva koliko na svjesnim toliko i na podsvjesnim razinama doživljaja. Kroz njen jedinstven vizualni i auditivni stil pozvani smo ući u slojevit prostor višestrukih narativa koji očaravaju gledatelja', objasnio je žiri.

Nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Niko Radas za svoj animirani film Neobična kupka gospodina Otmara koji je 'zaigrana i vrlo suptilna animacija koja propituje percepciju mentalnog zdravlja. Snažan glas svijeta u kojem boje gospodare ograničavajućim okovima monokromije'.

Konačno, Grand Prix pripao je švicarskom dokumentarcu All Inclusive redateljice Corine Schwingruber Ilic, koji kao što naslov sugerira, donosi viziju našeg suvremenog društva u stilu Metropolisa. 'Na filmski vrlo precizan način ovaj film prikazuje prirodu mase, dokumentirajući distopijsku bojazan u svima nama', zaključio je žiri. 

Posebna priznanja dobili su grčki film Molly od 6 do 8 za afektnu posvetu filmu 60-ih godina prošlog stoljeća, Nur Aiza za ulogu u španjolskom filmu Jaula i Okan Yalabik za ulogu u turskom filmu Riblji kreker.

Dodjela nagrada održana je 16. lipnja nakon zajedničkog pješačenja na srednjovjekovnoj utvrdi Zelingrad. Nagrade je dobitnicima uručio jedan od osnivača Vitezova Zelingradskih Marijan Fanjek – Vitez od Katapulta. 

Pokrovitelji Diverzija su Grad Sveti Ivan Zelina, Zagrebačka županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstvo Portugala u Republici Hrvatskoj, Camões Institut iz Portugala i Austrijski kulturni forum.

Naslovna fotografije: Diversions International Film Festival 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.