Preskoči na glavni sadržaj

Završetak projekta 'Vrtići u kvartovskom kinu' povod predavanju o digitalnim medijima za roditelje

Projekt poticanja filmske pismenosti od najranije dobi 'Vrtići u kvartovskom kinu' bliži se kraju za ovu godinu, a povodom završetka sezone 26. studenog u KUC Travno s početkom u 18 sati održat će se i predavanje za roditelje 'Dobrodošli u džunglu digitalnog doba' o licu i naličju svijeta digitalnih medija.

Projekt 'Vrtići u kvartovskom kinu', koji se od ožujka provodio u čak 24 zagrebačka vrtića, obuhvatio je aktivnosti za sve one koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djeteta u vrtiću: njihove roditelje, pedagoge i odgajatelje. Kroz ukupno 29 održanih filmskih projekcija iz filmskog programa 'Sedmi kontinent' djeca su analizirala pogledane filmove i odrađivala projektne zadatke, a svaki uključeni vrtić dobio je na poklon filmsku kutiju te mogućnost istraživanja optičkih igračaka.

'Izlaganjem najmlađih vođenim projekcijama vrsnih audiovizualnih djela te dodatnim radionicama  i paralelnom edukacijom odgojitelja i kulturnih djelatnika utječemo na podizanje razine filmske pismenosti. Djecu podučavamo kako odabrati primjeren sadržaj i kako ga 'naučiti gledati', a odgojiteljima dajemo alate kako približiti medijsku kulturu kroz svakodnevni rad' – poručila je predsjednica udruge 'Djeca susreću umjetnost' Edita Bilaver Galinec.

'Filmska pismenost podrazumijeva nesvakidašnji odlazak u kino i doživljaj filma, a mi ga pokušavamo oblikovati osvještavajući sva osjetila koja su nam potrebna za praćenje filma, istražujući i razumijevajući rad kina kroz interaktivnne razgovore i uvodnike u samu projekciju filma. Djeci predškolske dobi želimo prenijeti doživljaj, razvijati opće znanje o filmskoj kulturi, a nadasve ih zainteresirati za nesvakidašnje priče i raznolike kinematografije od najranije dobi' – izjavila je voditeljica programa udruge Ivana Jakobović Alpeza

Završetak projekta za ovu godinu obilježit će predavanje za roditelje 'Dobrodošli u džunglu digitalnog doba', koje će se održati 26. studenog u KUC Travno s početkom u 18 sati. Tijekom predavanja pokušat će se analizirati odnos djece i digitalnih medija kako bi se digitalni mediji sagledali kroz moguće opasnosti, ali i blagodati koje mogu imati na cjelokupni razvoj djeteta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.