Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje ZG80, dugometražnog debitantskog filma Igora Šeregija

U ponedjeljak 15. lipnja u Beogradu je završilo snimanje hrvatskog filma radnog naziva ZG80, dugometražnog debitantskog igranog filma u režiji Igora Šeregija. Film se snimao od 15. svibnja do 15. lipnja na lokacijama u Zagrebu, Beogradu, Pančevu i Kragujevcu.

Film prati grupu navijača Bad Blue Boysa koji odlaze na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije. Ova utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Zanimljivo je da je ovaj dugometražni prvijenac Igora Šeregija zapravo pred-nastavak igranog filma Metastaze Branka Schmidta, tako da se u filmu susrećemo s već poznatim likovima poput Krpe, Kize, Deje i drugih. ZG80 gledatelje vraća na sam početak njihove priče i ulazi u motivaciju koja stoji iza njihovog djelovanja u kontekstu predratne Jugoslavije.

"ZG80 ne želi biti samo jedan navijački film. Želimo ispričati priču o nostalgiji i prijateljstvu koje je definirano surovim kodeksom svijeta navijača, priču o jednoj posebnoj subkulturi, o društvu i problemima koje su okupirali tadašnju mladež u predratnoj Jugoslaviji", objašnjava Šeregi.

Glavne uloge igraju Rene Bitorajac, Filip Detelić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Marko Cindrić i Mijo Jurišić, srpski glumci Marko Janketić, Miloš Timotijević i Nikola Rakočević, a u ostalim ulogama pojavljuju se Igor Hamer, Mario Petreković, Danica Maksimović, Mladen Andrejević, Tarik Filipović, Nataša Dangubić, Barbara Nola, Iva Stefanović i drugi.

Scenarij potpisuju Robert Cukina i Ivo Balenović, direktor fotografije je Sven Pepeonik, montažerka Ana Marija Sremec, scenograf Dušan Radoičić, kostimografkinja Andrea Kuštović, a majstorice maske Bianka Žugelj i Tatjana Tomšić. Film je nastao u produkciji hrvatske produkcijske kuće Kinoteka (Ljubo Zdjelarević, Tomislav Vujić) te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Fotografije sa snimanja možete preuzeti na ovoj poveznici; autor fotografija je Ljubo Zdjelarević.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.