Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje manjinske koprodukcije Šterkijada Igora Šterka

U slovenskom gradu Piran upravo je završeno snimanje dugometražnog igranog filma Šterkijada scenarista i redatelja Igora Šterk, koji nastaje u produkciji slovenske kuće A.A.C Productions i koprodukciji sa zagrebačkom kućom Švenk. Hrvatske koproducentice su Ira Cecić i Nina Petrović. 

Upravo je primorski slovenski grad Piran mjesto s kojeg su izvorno krenule brojne priče o pomorcu i avanturistu Jure Šterku, koji je tijekom života više od desetak puta jedrilicom prešao Atlantski ocean. Šterk je bio prvi Slovenac koji je sam oplovio zemaljsku kuglu u plovilu od 6,5 metara. Ove godine se obilježava 13. godišnjica njegova nestanka u Indijskom oceanu.

Šterkijada je intiman portret obitelji Jure Šterka ispričan iz perspektiva njegovog sina, nagrađivanog slovenskog redatelja Igora Šterka, koji za film potpisuje režiju i scenarij. 

Snimanje filma trajalo je gotovo deset mjeseci, a počelo je u rujnu prošle godine. Glavna lokacija snimanja bila je Ljubljana, a snimalo se i u drugim slovenskim gradovima (Kopar, Piran) te u Hrvatskoj, točnije - u Puli. 

Glumačku postavu predvodi Janez Škof kao Jure, zatim Silva Čušin kao Vojka, Jernej Gašperin kao Igor i Tito Novak koji igra Igora kao dijete. 

Direktor fotografije je Miloš Srdić, kostimografkinja Tina Bonča, a montažer Petar Marković. Od hrvatske ekipe, na filmu rade i Jura Ferina i Pavao Miholjević kao skladatelji glazbe.

Film nastaje u slovensko-hrvatskoj koprodukciji, kao suradnja slovenskih kuća A.A.C. Productions (producentica Petra Vidmar), Gustav Film, RTV Slovenija i hrvatske kuće Švenk (koproducentice su Ira Cecić i Nina Petrović). 

Šterkijada nastaje uz potporu Slovenskog filmskog centra i Hrvatskog audiovizualnog centra

Naslovne fotografije: snimanje filma Šterkijada 
(autor fotografija: A.A.C. Productions)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.