Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje filma Veljka Bulajića Bijeg do mora

Nakon šest tjedana snimanja na rijeci Cijevnoj kraj Podgorice pala je zadnja klapa dugometražnog igranog filma Veljka Bulajića Bijeg do mora

Radnja filma smještena je u Istru, a glavni junak je Nijemac koji se nakon 50 godina vraća u zemlju u kojoj je nekad bio u ratu. Osnovna tema je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka.

'Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao suvremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja', ističe redatelj Veljko Bulajić.

Produkcija filma Bijeg do mora uspjela je internacionalizirati projekt i pridobiti glumce iz nekoliko zemalja, a već iskazani interes stranih distributera obećaje da bi i ovaj Bulajićev film mogao biti uspješan u međunarodnoj distribuciji.

'Veljko Bulajić predstavlja veliko ime u povijesti europske kinematografije, ali još je zanimljiviji njegov aktualni stvaralački duh, koji ne miruje niti u 90. godini života. Bulajićeva zanatska superiornost i perfekcionizam, te istančani osjećaj za glumce obećavaju još jedno značajno ostvarenje', kaže producent filma Tomislav Žaja

Glavnu ulogu tumači njemački glumac Tom Wlaschiha (Game of Thrones, Crossing LInes, Berlin Falling), a partnerica s hrvatske strane mu je Dijana Vidušin (Ministarstvo ljubavi, Takva su pravila, Koko i duhovi). Ostatak glumačke ekipe čine Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Gerd Rigauer, Sabina Toziya, Goran Grgić, Vili Matula, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Nada Klašterka i drugi. Veljko Bulajić osim režije potpisuje i scenarij za ovaj film, dok su koscenaristi Mirko Kovač i Paolo Finn. Direktor fotografije je Stanko Herceg, montažer Staša Čelan, skladatelj Duke Bojadžiev, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Goranka Krpan, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a producent filma Tomislav Žaja.

Bijeg do mora je koprodukcija hrvatskog Gral Filma, crnogorskog Dogma Studija i makedonskog Geyzer Filma, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije. Publika će film u kinima moći premijerno pogledati krajem godine, nakon čega kreće domaća i međunarodna distribucija.

Fotografije u visokoj rezoluciji kao i više informacija o filmu, redatelju i glumcima mogu se pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.