Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje filma Aleksi

U subotu, 3. lipnja, nakon 34 dana, završeno je snimanje debitantskoga igranog filma Aleksi redateljice i scenaristice Barbare Vekarić u produkciji Studija dim i koprodukciji Filmkombajna, Filmske udruge Motion te Hrvatske radiotelevizije. Ovo je prvi hrvatski film sniman na Pelješcu, a redateljica i montažer Dragan Von Petrović krenuli su s montažom.

'Nakon 7 godina pripreme projekta i 3 godine pretprodukcije, film Aleksi je konačno snimljen. Dugo sam čekala da se to dogodi. Snimanje je uspješno završeno zahvaljujući trudu marljive ekipe i potpori lokalne zajednice, bez koje projekt ne bi mogao biti napravljen. Jako sam im zahvalna na tome. Krenuli smo s montažom i jako se veselim i toj fazi', kaže Barbara Vekarić.

Film prati glavnu junakinju Aleksi (Tihana Lazović) koja se nakon bezuspješnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. U fazi je propitivanja vlastitog identiteta i tijekom boravka pod roditeljskim okriljem pokušava odlučiti što će sa sobom. Aleksi je film o specifičnom razdoblju u životu mladih ljudi, onom turbulentnom periodu nakon završetka studija: život je išao prema planu, cilj je bio jasno definiran – završiti faks.  A onda, kad je taj period jednom prošao, razbijaju se iluzije o meritokratskom sistemu društva, iluzije da možemo postići sve ako se dovoljno trudimo.

'To što Aleksi prolazi je priča dijela moje generacije. Scenarij je fikcija, situacije su zamišljene, ali je kontekst i vrijeme stvarno. Film tematizira krize mladih u prelazu na ‘ozbiljniju’ fazu života, 30-te, u kojima se očekuje da budu situirani, da definiraju životne ciljeve i kreću se ka njihovom ostvarenju. Aleksi (kao i dio te generacije) spoznaje da njen život neće biti tako sjajan i da mnogi neće dobiti to što žele ili misle da zaslužuju. To rezultira osjećajem izgubljenosti i stvara depresiju i nezadovoljstvo, i suočavanje s time je problematika ovoga filma', dodaje Vekarić.

Osim Tihane Lazović, uloge u filmu tumače Goran Marković, Aleksine roditelje glume Neda Arnerić i Aljoša Vučković. Tu su i Leon Lučev, Nataša Janjić, Sebastian Cavazza i Jason Mann, kao i brojni drugi glumci te lokalni mještani u manjim ulogama.

Uz glumačku ekipu i Barbaru Vekarić na filmu rade direktor fotografije Filip Tot, scenografkinja Ines Nezirović, pomoćnik redatelja Vid Spindler, kostimografkinja Suzana Tkalčec, majstorica maske Svetlana Gutić, izvršni producent Jure Bušić te brojni drugi filmski djelatnici. Producentice filma su Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop

Sufinanciranje filma podržali su Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radiotelevizija.

Više informacija o filmu dostupno je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.