Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje dugometražnog igranog filma Promatranje Janeza Burgera

U četvrtak, 14. travnja 2022. godine u talijanskom gradu Gorizia uspješno je završeno snimanje društveno angažirane drame Promatranje (Observing/Opazovanje), nastale prema istinitim događajima, u režiji Janeza Burgera. Film nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, pod okriljem kuće Propeler Film. Hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić. 

Film prati 27-godišnju Laru, medicinsku tehničarku pripravnicu koja pomaže 30-godišnjem Kristijanu da dođe do bolnice nakon što je brutalno prebijen u izravnom prijenosu na Facebooku, što je vidjelo dvadeset tisuća ljudi, a nitko nije pozvao policiju. Iako je Kristijan u komi, Lara počinje primati videoisječke s njegova profila na Facebooku koje objavljuju nepoznate osobe koje gledaju prebijanje. Prenosi to detektivu Borutu, koji otvara istragu. Svi promatrači koji se pojavljuju u videima postat će Larina noćna mora u stvarnom životu. Ubrzo će shvatiti da je i ona sudionica u tom strašnom događaju.

U filmu nastupa nova nada Diana Kolenc, a uz nju i Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetič, Blaž Setnikar, Pavle Ravnohrib, Damjana Černe, Mojca Funkl, Vito Weis, Timon Šturbej i Jure Henigman, među ostalima. Janez Burger i Srđan Koljević autori su scenarija.

Od hrvatske ekipe još su sudjelovali Ana Savić Gecan kao kostimografkinja, Ana Bulajić Črček kao majstorica maske te Dinko Rupčić kao prvi asistent snimatelja. Svoj glumački doprinos dao je Sreten Mokrović.

Promatranje su producirali Miha Černec i Jožko Rutar iz produkcijske kuće Staragara, u koprodukciji s Borisom T. Matićem i Lanom Matić iz Propeler filma (Hrvatska), Igorom Prinčičem iz Transmedije (Italija) i Robertom Jazadziskim iz Kaval Filma (Sjeverna Makedonija).

Projekt su podržali Slovenski filmski centar, Hrvatski audiovizualni centar, RTV Slovenija, Studio Viba Film, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Kreativna Europa – MEDIA, Filmska komisija regije Furlanija-Julijska Krajina te talijansko Ministarstvo kulture.

Snimanje je počelo 26. veljače 2022. u Ljubljani, gdje je snimana većina scena. 

Naslovne fotografije: snimanje filma Promatranje
(*autor fotografija: Mitja Ličen)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.