Preskoči na glavni sadržaj

Završen 34. Animafest Zagreb: Filmu Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića nagrada za najbolji hrvatski naslov i nagrada publike

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb završio je u subotu, 8. lipnja, ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC. Najboljim filmom u konkurenciji hrvatskih naslova proglašen je film Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića, koji je ujedno osvojio i nagradu publike. Filmu Prozori s južne strane Eugena Bilankova pripalo je posebno priznanje. 

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Sofiia Melnyk, Naomi Van Niekerk, Marta Pajek, Malte Stein i Vjeran Šalamon odlučio je Grand Prix dodijeliti belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu Hotel Miracle (The Miracle) redateljice Nienke Deutz, nastalom u produkcijama Lunanime, Keplerfilm i Les Productions de Milou. U obrazloženju žirija stoji: "Film se suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom. Pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu."

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nicolasu Braultu za kanadski film Entropijsko sjećanje (Mémoire entropique) nastao u samostalnoj produkciji. "Autor bilježi proces raspadanja uspomena i uvlači nas u neki novi sloj ljepote," napisao je žiri.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu Ponovno se roditi s tobom (Reborn with You) Inju Park (samostalna produkcija) za "nježno unutarnje putovanje koje nas vodi u opojan svijet gubitka".

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebne nagrade. Sofiia Melnyk nagradila je tako francuski film Aaaah! Osmana Cerfona (Miyu Productions) za "originalan i duhovit pristup pritisku školovanja i izvrsno funkcioniranje animacijskog loopa".

Naomi Van Niekerk posebno se dojmio slovensko-hrvatski film Tri tičice Zarje Menart (produkcije Finta Film i Adriatic Animation). "Film me držao u napetosti i uvukao mi se pod kožu slojevitom likovnošću i čudesnim dizajnom zvuka," objasnila je Van Niekerk.

Marta Pajek svoju je posebnu nagradu uručila kolumbijsko-francuskom filmu Kuja (La Perra) Carle Melo Gampert (produkcije Evidencia films i June Films). "Okrutno iskrena, no dirljiva priča o odnosu majke i kćeri ispričana je silovito i jednostavno," kazala je Pajek.

Malte Stein odabrao je, pak, poljski film Zima Tomeka Popakula i Kasumi Ozeki, nastao u produkciji Yellow Tapir Films. "Ubojice se najviše boje ubojica, ali Isus će vam oprostiti," poručio je Stein.

Naposljetku, Vjeran Šalamon svoju je posebnu nagradu dao južnokorejskom filmu Krug (Circle) Yumi Joung, nastalom u produkciji Match Cut Inc., rekavši da nas jednostavna i profinjena elegancija ovog filma podsjeća kako je svijet animacije originalan i predivan.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Barry JC Purves, Vassilis C. Karamitsanis i Vera Neubauer Grand Prix pripada španjolsko-njemačkom filmu Sultanin san (El sueño de la Sultana) Isabel Herguere (produkcije Abano Producións te Fabian&Fred). "Odluka o ovoj nagradi bila je laka jer je film prelijepo napravljen i osmišljen. Dirljiv je i prilično dubok te zaokuplja na način koji ostaje s nama dugo nakon gledanja. Svoju poruku uzdiže na novu razinu slojevitom pripoviješću," stoji u obrazloženju.

Isti je žiri odlučio dodijeliti i posebno priznanje mađarskom filmu Pelikan plava (Kék Pelikan) Lászla Csákija (Umbrella Entertainment i Cinemon Entertainment), "predivno strukturiranom, zanimljivom i dobro istraženom filmu. Njegova dojmljiva dokumentiranost urodila je oživljavanjem povijesti. Gledatelj se može istinski poistovjetiti s pričom," rekao je žiri.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Diana Cam Van Nguyen, João Gonzalez i Ivana Kvesić odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti njemačkom filmu Karotika (Carrotica) Daniela Sterlin-Altmana, nastalom na Filmskom sveučilištu Babelsberg Konrad Wolf, "za film koji nas je dirnuo duhovitim, originalnim i ljudskim prikazom odnosa. Dva lika dijele zajednički osjećaj osamljenosti tako što se nose s nizom fantazija koje ih previše ne razdvajaju, a možda ih čak i zbližavaju."

Prema odluci istoga žirija, prvo posebno priznanje pripalo je poljskom filmu Takva se čuda događaju (Takie cuda sie zdarzaja) Barbare Rupik (Poljska nacionalna filmska škola u Łodzu). "Animacijska tehnika i s njome povezano ispitivanje tradicija i religije zanimljivi su, prožimajući i uvjerljivi," poručio je žiri.

Drugo posebno priznanje otišlo je filmu Posthumana bolnica (The Posthuman Hospital) južnokorejskog autora Junhe Kima (California Institute of the Arts). "Uživali smo u vizualizaciji posthumanog područja, gdje strojevi i ljudi stupaju u interakciju. Vizualna i zaigrana kreativnost kojom se pristupa ljudskom tijelu čini film snažnim," stoji u obrazloženju.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića u produkciji Prime Render Studija, Bagan Filmsa i 3D2D Animatora. "Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha," poručio je žiri. Filmu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Posebno priznanje uručeno je Eugenu Bilankovu za Prozore s južne strane u produkciji Akademije likovnih umjetnosti za "suptilno, prožimajuće i maštovito korištenje animacije koje pripovijedanje uzdiže na novu razinu i film čini užitkom za gledanje".

Pobjednika Natjecanja filmova za djecu i mlade birao je žiri u sastavu Val Bandić, Jakov Botić, Maris Dlačić, Polina Glebova, Karlo Jurčić, Alana Kovač, Jasna Salopek Radić, Vita Stojić, Trey Pužin i Iskra Gavran. Žiri je glavnu nagradu dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu Nube Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza (produkcije Avec ou Sans Vous, Cub Animation i Les Gobelins).

"Nevjerojatno emocionalan film sa sjajnom pričom koja nas je dirnula u srce. Likovi su dobro nacrtani, super animirani i uz njih se lako može povezati. Stil animacije lijep je i tečan, a boje i kontrasti su predivni. Pola nas je plakalo. Perfektno," poručio je žiri.

Posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je poljskom filmu Velika Majka (The Grand Mother) Julije Hazuke iz produkcije Umjetničkog sveučilišta Magdalene Abakanowicz iz Poznanja. "Stil crtanja je jako dobar, a film je vrlo emotivan. Paukica je mogla pojesti bebu, ali umjesto toga ju je udomila. Ako si drugačiji, ne znači da ne možeš dobiti priliku," kazao je žiri.

Posebno priznanje u Natjecanju filmova za mlade odlazi francuskom filmu Na 8. dan (Au 8ème Jour) autora Agathe Sénéchal, Alicije Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin i Théa Duhautoisa u produkciji Pôle 3D. "Izvrstan film koji pokazuje nevjerojatnu vještinu grafike. Jako nam se sviđa tekstura, a animacija je vješto napravljena i kombinirana s fantastičnim zvukom. Film podsjeća na stvarni život, ima dokumentarnu kvalitetu, ali gledatelju pruža neučestalo i začarujuće iskustvo. Oduzeo nam je dah," zaključio je žiri.

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Milivoja i Veljka Popovića za hrvatsko-francuski film Žarko, razmazit ćeš dite!.

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma bit će objavljena naknadno.

35. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 2. do 7. lipnja 2025. godine.

Naslovne fotografije: Milivoj Popović i Veljko Popović; svečano zatvaranje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2024

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.