Preskoči na glavni sadržaj

Završen 12. DORF

Nakon uvodnog trodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, u centru Vinkovaca. U drugom DORF dijelu posjetitelji su pogledali ukupno šest projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i prezentaciju Tajna povijest DORFa powered by PechaKucha.

Žiri u sastavu Varja Močnik, Boris Hrepić i Siniša Labrović odlučio je dodijeliti nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji naslovu Glasnije od oružja, autora Miroslava Sikavice.

„Uloga glazbe u Domovinskom ratu, koja je energično odgovorila na zahtjev povijesnog trenutka, u filmu Glasnije od oružja prikazana je profesionalno i nepristrano. Uz impresivan istraživački trud i veliki arhivski materijal, poštivanje sugovornika i teme, autorskih motiva za sudjelovanjem u kolektivnom naporu obrane, Sikavica vještim strukturiranjem i montažom spaja i suprotstavlja dva vremena – idealističke i krvave 90-te s današnjim, pomalo ciničnim trenutkom. Bez autorskog komentara i naknadne pameti, u filmu je dokumentaristički precizno artikuliran današnji pogled glazbenika na vrijeme kada je glazba bila više od užitka ili zabave. Žiri čestita autoru i njegovom timu na vještom komponiranju iscrpnosti, koja je informativna i za one koji nisu dovoljno upoznati s temom, a onima koji su proživjeli 90-te, ponuđen je nostalgičan povratak u prošlost, makar i ratnu.“, stoji u obrazloženju. Nagradu je Nedi Frank uručio Siniša Labrović.

Posebno DORF 2018 priznanje dobila su dva filma: Glazba je umjetnost trenutka LP film Laibach, autora Igora Zupea iz Slovenije za „film koji nas okretno vodi u vrijeme i prostore prvog albuma kultne i zloglasne skupine Laibach, kada i gdje je bend nastao i nevjerojatno brzo uspostavio svoj izuzetni status. Zupe formalno slijedi, a ne kopira estetiku benda i kolektiva NSK, te izbjegava inače poznatu PR komunikaciju benda – tako u ovom filmu članove i početak njihovog glazbenog puta upoznajemo kao mladiće i pojedince, na gotovo intiman način“ te film Pope, vrati se autora Tonija Volarića za „film koji osim kronologije i portreta autora, uz privatnu obiteljsku arhivu, gledatelju daje nježnu priču o stvaralaštvu, prijateljstvu i o silnoj ljubavi prema Dalmaciji i običnom čovjeku. Volarić minimalističkim sredstvima dokumentira uspomenu na pomalo zaboravljenog splitskog tekstopisca, novinara i književnika Momčila Popadića.“

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo dobio je prevoditelj i pjesnik Vojo Šindolić, a nagradu za doprinos undergroundu izdavačka kuća Šareni dućan iz Koprivnice.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je kipar Miro Župa iz Splita. Podsjećamo, 12.DORF vizualni identitet je djelo Martina Peranovića, iz Otoka.

Festival DORF 2018 održao se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala bili su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci.

Naslovna fotografija: Neda Frank i Siniša Labrović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.