Preskoči na glavni sadržaj

Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival 

Projekcijom filma Povjerenje Matije Benića i dodjelom nagrada zatvoreni su 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. 

Posljednja projekcija filmski bogatog tjedna u Karlovcu održana je u Dnevnom boravku na Mrežnici. Prikazan je film Povjerenje redatelja Matije Benića. Matija Benić filmove snima od malih nogu te je osvojio nekoliko nagrada na festivalima za mlade, uključujući nagradu za najbolju režiju na Four River Film Festivalu u Karlovcu 2019. godine. Povjerenje je premijeru imao na nedavno završenom Pulskom Filmskom Festivalu.

Kroz pet festivalskih večeri građani Karlovca i Karlovačke županije imali su priliku pogledati četiri hrvatska dugometražna igrana filma uz gostovanja redatelja i ekipe filmova Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Lihvar u režiji Nemanje Ćeranića te Povjerenje u režiji Matije Benića. 

Osim na projekcijama filmova, publika je imala prilike uživati i učiti u bogatom rasporedu edukativnih programa, raspravama i predstavljanjima, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić organizatori su ugostili i Davora Rostuhara koji je predstavio svoju knjigu Ljubav oko svijeta te su posjetitelji mogli pogledati i pripadajuću izložbu fotografija.

Dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo u Urbanom parku Hrvatskog doma.

Gand Prix osvojio je španjolski film Zalij mi cvijeće u režiji Jordi Sanz uz obrazloženje žirija da je ovo jedan ozbiljan pristup intimnoj temi koja je ispričana preciznim autentičnim i pronicljivim filmskim sredstvima. Nagrada publike otišla je filmu Pisac čiju režiju potpisuju učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba. Žutu zastavu koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje, primio je film Pokreni solidarnost Medicinske škole Osijek. 

"Iako, zbog pandemijskih neprilika nismo bili u cijelosti uživo, iz godine u godinu nas raduje interes publike. Dok je karlovačka publika svaki dan vjerno pratila natjecateljski program i večernje projekcije, bilježimo i vrlo veliki odaziv online publike. Tako je ove godine preko 10 000 korisnika pogledalo filmove iz natjecateljskog programa", ističu organizatori. 

Popis ostalih nagrada možete pronaći ovdje. Dodatne online projekcije nagrađenih filmova mogu se pogledati na ovoj poveznici.

O nagradama Revije i Festivala odlučivao je stručni žiri u sastavu Matea Milić – producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj. Zajedno s njima o nagradama odlučivao je i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca.

Po završetku ovogodišnjeg programa, organizatori se već pripremaju za nadolazeće izdanje, u nadi da će mladi iz cijelog svijeta ponovno uživo zažutjeti Karlovac te prisustvovati 27. Filmskoj reviji mladeži i 15. FourRiver Film Festivalu od 6. do 10. rujna 2022. godine. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.