Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala

26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival bit će održani od 7. do 11. rujna 2021. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljeno je čak 1.415 filmova.

Predstavljanje Revije i Festivala održalo se na karlovačkom Foginovom kupalištu, a okupljenima su se obratili Suzana Šnajder ispred Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije i Zajednice tehničke kulture Karlovac, Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca, Draženka Sila – Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo ispred Karlovačke županije, a sa strane organizatora govorile su Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. 

"Ovo nam je petnaesta godina u Karlovcu, već druga u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji nekoliko dana prije samog početka programa ipak uspjeli organizirati i projekcije uživo za karlovačke srednjoškolce u Gradskom kazalištu Zorin domu, naravno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ove godine pristigle su 1.415 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 84 film. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane samih srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove. Otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije," rekla je o okolnostima i načinu održavanja festivala Sanja Zanki Pejić.

Ksenija Sanković voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac pozvala je publiku na sva otvorena događanja: “Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film Murina Antonete Alamat Kusijanović. Ono što je posebno u toj večeri je da je u produkcijskom timu na filmu radila Laura Pribanić, naša dugogodišnja članica i sadašnja dopredsjednica, a još od osnovnoškolskih dana volontirala je na našem festivalu. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ostalim projekcijama na otvorenom.”

Festival će u utorak 7. rujna u 20 sati na Foginovom kupalištu otvoriti projekcija filma Murina dugometražni prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je na rijeku Koranu doplivao iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Murina prati napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Film će predstaviti Laura Pribanić koja je svoje prve festivalske filmske korake učinila upravo na Four River Film Festivalu i Vladimir Gojun, montažer filma. Mlada producentica Laura predstavlja se i u sklopu festivala kroz program "Žuti reflektor" u kojem se prati daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. 

U srijedu, 8. rujna u 20.30 sati na rijeci Korani na Foginovom kupalištu na rasporedu je dokumentarac Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Bračni par Rostuhar dokumentarni film snimio je na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi. Prije ovog dokumentarca u programu "Žuti reflektor" predstavlja se film Škola koja (ne) postoji u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu. 

U četvrtak, 9. rujna se na gradsko kupalištu u Ozlju, u 20:30 sati, prikazuje film Lihvar u režiji Nemanje Ćeranića. Nemanja Ćerenić mladi je redatelj koji će s producentom filma, Aljošom Ćeranićem predstaviti film o lihvaru u malom srpskom gradu. Lihvar, bivši boksač pripada staroj gardi, shvaća da su se vremena promijenila i da posao posudbe novca nije ono što je nekada bio. Prije projekcije filma u programu "Žuti reflektor" publika gleda film Bambiland Danila Stanimirovića. Danilo je sa svojim Bambilandom obišao brojne festivale i osvojio srca publike, a film govori ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića

Zadnja projekcija je u petak, 10. rujna u 20.30 sati  na rijeci Mrežnici, u Dnevnom boravku na Mrežnici, a bit će prikazan film Povjerenje, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće. Pratimo glavnog lika, Krstu, koji radi u misterioznoj Agenciji, organizaciji u kojoj možete unajmiti ljude da vas slušaju. Na jednom od tih saslušanja Krsto saznaje da čovjek drži djevojku zarobljenu u podrumu te ju on odluči spasiti. U programu "Žuti reflektor" gleda se Matijin film Antikorupcijski atom. Koliko je učenika prepisalo zadaću od nekog? Koliko ih je pomoglo kolegi na testu? Koliko ih je spremno pokušati varati na državnoj maturi? Ti, a i razni drugi zanimljivi odgovori nalaze se u Antikorupcijskom atomu

Selekcijska komisija u sastavu dr. sc. Ana Đordić, Dinka Radonić, akademska filmska snimateljica i dr. sc. Boško Picula, napravila je ogroman posao te je od ukupno 1.415 prijava odabrala 84 naslova koji će ove godine biti prikazani. Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a detalji se mogu pronaći ovdje

O filmovima će suditi veliki žiri u sastavu Matea Milić – producentica Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj.

Iz godine u godinu Revija i Festival, uz natjecateljski, razvijaju i edukativni program. U Karlovcu se filmovi gledaju, o njima se raspravlja, njih se analizira, ali sudionike se i uči kako raditi još bolje filmove. Trećega i četvrtoga dana Revije i Festivala u popodnevnim satima, održavaju se radionice odnosno predavanja. Sudjelovanje na njima nije obavezno, ali je preporučljivo. Ove godine, sudionici mogu naučiti gdje pronaći inspiraciju za filmove, kako kritično promatrati filmove, ne samo svojih vršnjaka, već i one starijih autora, kako koristiti film u nastavi, kako čim bolje pripremiti svoj projekt za pitch, gdje naći financiranje za svoje prve filmove...

"Krupni plan" je nastavak programa "Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima" u kojem se prezentiraju partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine funkcionira kao svojevrsni uvod u projekcije natjecateljskog programa. Tako će se uoči svake projekcije prezentirati jedan od programa koji bi mogao zainteresirati srednjoškolsku publiku i njihove mentore. Ove godine se predstavlja pet festivala i organizacija: European Film Factory, Mreža mladih Hrvatske, Her International Film Festival (HERIFF) i Ženska grupa Karlovac "Korak". 

Više detalja možete pronaći na službenoj stranici Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.