Preskoči na glavni sadržaj

Vjerujem u anđele Nikše Sviličića nagradila publika na filmskom festivalu u Portugalu

Dugometražni igrani film scenarista i redatelja Nikše Sviličića Vjerujem u anđele osvojio je Nagradu publike na 5. međunarodnom filmskom festivalu u Funchalu (10. – 17. travnja 2010.), na otoku Madeira, u Portugalu.

U međunarodnoj konkurenciji s ostalih 9 filmova iz cijelog svijeta film se najviše svidio portugalskoj publici, što ne čudi s obzirom da je film nagradila i domaća publika na prošlogodišnjem izdanju 56. festivala igranog filma u Puli. Nikši Sviličiću prošle je subote, na zatvaranju festivala, Nagradu publike uručila poznata američka glumica Geraldine Chaplin, kći Charliea Chaplina koju ponajviše pamtimo po ulozi Tonje iz filmskog klasika Davida Leana Doktor Živago.

U jakoj festivalskoj konkurenciji glavnu nagradu Zlatni Funchal osvojio je iranski film About Elly Asghara Farhadija koji je bio nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju na prošlogodišnjem 59. Berlinaleu.

A da portugalski festivali vole Sviličićev film govori činjenica kako je ubrzo nakon Festivala u Funchalu filmu Vjerujem u anđele uslijedio poziv za sudjelovanje na još jednom tamošnjem festivalu. Riječ je o 23. međunarodnom filmskom festivalu Festroia u portugalskom gradu Setúbalu koji će se održati od 4. do 13. lipnja 2010. Film će se prikazati u sklopu natjecateljskog programa debitantskih filmova (First Works). Festival u konkurenciji prikazuje igrane filmove zemalja koje godišnje proizvedu manje od 30 dugometražnih igranih filmova. Svi filmovi u konkurenciji festivala bore se za nagradu Zlatni dupin.

Glavne uloge u Sviličićevoj gorko slatkoj mediteranskoj komediji tumače Dolores Lambaša, Vedran Mlikota, Aljoša Vučković, Mile Kekin, Damir Mihanović Ćubi, Marija Kohn i dr.

Film je nastao u produkciji Proactive iz Zagreba i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.