Preskoči na glavni sadržaj

VIDEO: Otkrij Pamtim samo sretne dane uz redatelja Nevija Marasovića i producenticu Ninu Petrović

U sklopu kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra Otkrij naš novi film, pokrenuli smo serijal kratkih video intervjua kojima nastojimo publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi prikazuju u hrvatskim kinima. U novom videu, redatelj Nevio Marasović i producentica Nina Petrović pričaju o filmu Pamtim samo sretne dane koji se trenutno prikazuje u kinima diljem zemlje. 

"Film je to o životu, smrti i svemu između te dvije krajnosti - o ljubavi, sjeti, nostalgiji, začinjeno s puno glazbe Arsena Dedića, u kojem svoju posljednju ulogu glumi legendarni glumac Radko Polič," ukratko objašnjava radnju filma Pamtim samo sretne dane redatelj Nevio Marasović.

Film je, tako, postao svojevrsna posveta glumcu Poliču, koji je u filmu utjelovio lika starca koji u restoranu prati ljude i zbivanja na susjednim stolovima, koji predstavljaju njegov vlastiti život kroz razne faze. 

"Bili smo svjesni njegovog lošeg zdravlja, no kad nam se Radko, 'Rac' pridružio u toj filmskoj avanturi, on je nekako i živnuo i to nam je bilo vrlo drago. Žao mi je da nije vidio film do kraja, iako je vidio neke dijelove i isječke. Mislim da smo u jednom trenutku postali svjesni, u stvari, što to točno znači i da je to možda neka metafilmska posveta Radku Poliču," priča producentica Nina Petrović

Ideja za film, otkrivaju redatelj i producentica, 'pala' je na zajedničkom druženju u restoranu, u kojem se naposljetku i odvija radnja cijelog filma. 

"Bili smo tu na večeri i onda sam ja došao na ideju filma u kojem samo pratimo inserte raznih priča na raznim stolovima, poput Jarmuschovog "Kava i cigarete", to mi je bio zgodan koncept. Zatim sam nazvao scenarista Gjermunda Gisvolda koji je pisao moj film Goran i predložio mu tu ideju koja mu je odmah bila zanimljiva. Nazvao me dva dana kasnije i rekao je da mu se ideja sviđa, no da bi on dodao da sve te ljude gleda jedan starac sa strane," otkriva Marasović kako se razvijala suradnja sa scenaristom Gjermundom Gisvoldom. 

Osim koncepta, film je zanimljiv i po tome što svaku priču u restoranu glumi novi set glumaca, pa je film okupio impresivni ansambl koji čine glumci svih generacija - od Tome Medvešeka, Lane Menige, Roka Juričića, Tene Nemet Brankov, Marka Petrića, Tare Thaller, preko Stjepana Perića, Dade Ćosića, Tihane Lazović Trifunović, Janka Popovića Volarića, Leone Paraminski, Ivane Starčević, Leona Lučeva, Gorana Bogdana, Nine Violić, Živka Anočića, Jelene Miholjević, do Alme Price, Franje Kuhara, Gorana Grgića, Milana Štrljića, Vinka Kraljevića, Doris Šarić Kukuljica, Zdenka Jelčića te nagradom Europske filmske akademije ovjenčanog Zlatka Burića Kiće. 

Film je realiziran u produkciji kuće Švenk, a distributer je tvrtka Jučer.

Više o snimanju, glumcima, ideji, simbolici i ostalim detaljima o filmu možete saznati u našem videu.

Sve prethodne video intervjue možete pogledati na našem YouTube kanalu

Pamtim samo sretne dane trenutno igra u kinima diljem zemlje!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.