Preskoči na glavni sadržaj

Veljku Bulajiću u Parizu uručeno priznanje 'SEE filmska legenda'

Redatelj Veljko Bulajić primio je u srijedu navečer u Parizu priznanje 'SEE filmska legenda' 2016. godine, koja mu je dodijeljena u okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE. Dodjela je održana u Theatre Le Palace, a nagradu je Bulajiću uručio počasni predsjednik festivala, francuski redatelj Yves Boisset.

U nastavku prenosimo obrazloženje festivalskog vijeća:

"Veljko Bulajić ostvario je filmska djela iznimne vrijednosti koja su sastavni dio ukupnog svjetskog filmskog naslijeđa i svjedočanstvo vremena u kojem su nastala. Vremenski odmak pokazuje da se većina filmskih ostvarenja redatelja Veljka Bulajića na hrabar i umjetnički osmišljen način hvataju u koštac s osjetljivim i burnim društvenim previranjima. Pojedina filmska djela, osim što su iznimnom umjetničkom snagom ocrtala
prijelomne trenutke povijesti Europe, imaju izrazitu vrijednost filmskog dokumenta.

O filmskom opusu redatelja Veljka Bulajića svoja stajališta iznose najpoznatije ličnosti iz svijeta umjetnosti i kulture: književnici, povjesničari filma, filmski kritičari, redatelji i publicisti. Mnogi su njegovi filmovi dobili najveće nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim priznanjima. Originalan je autor koji je pred kamerom znao pokrenuti mase ali nikada ne izgubiti iz kadra pojedinca i njegovu sudbinu u teškim i prijelomnim povijesnim događanjima. U sve svoje filmove unosio je emocije i snažni dramaturški naboj, a s posebnim je senzibilitetom oblikovao ženske likove što predstavlja neprolaznu vrijednost i izvornost njegovih filmova.

Filmovi redatelja Veljka Bulajića i danas ostavljaju jednako upečatljiv dojam na gledatelja kao i u vrijeme kad su nastali. Najjezgrovitije rečeno: od Vlaka bez voznog reda, koji je izveo hrvatsku kinematografiju u svijet, pa sve do filma Libertas, zaokružen je jedinstveni stvaralački opus, priznat ne samo na ovim prostorima nego i u širim europskim i svjetskim relacijama.

Kako li je samo dugačko to filmsko (i ljudsko) putovanje Veljka Bulajića od filma Vlak bez voznog reda do filma Libertas!? U konačnici, bilo je to putovanje od jedne do druge relevantne filmske teme. Tragovi koje su ostavili filmovi Veljka Bulajića mnogo su dublji od Bulajićeva utjecaja na jugoslavenske filmske trendove. Njegovi filmovi ostaju trajno u povijesti filmskog stvaralaštva bivše Jugoslavije. Nadasve je volio svoje filmske junake i njegovao prema njima plemenitu naklonost. To su najčešće obični i jednostavni ljudi u potrazi za svojim mjestom pod suncem. 

Bulajić nije imao filmske uzore u jugoslavenskoj kinematografiji. Pitanje je da li ga drugi nisu htjeli ili nisu mogli slijediti. Vjerojatnije je da nisu mogli. Hodali su jedni mimo drugih i povremeno se sukobljavali".

Festival jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu odvija se od 1. do 5. lipnja, a više detalja možete naći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: dodjela nagrade; Veljko Bulajić i Yves Boisset; Veljko Bulajić sa suprugom Vlastom (fotografije možete preuzeti ovdje, autor je Gral Film)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.