Preskoči na glavni sadržaj

Dva naslova na SEE festivalu u Berlinu i Parizu; priznanje Veljku Bulajiću

Na Festivalu jugoistočnoeuropskog filma SEE, koji će se održati u Berlinu od 26. do 29. svibnja te u Parizu od 1. do 5. lipnja, prikazuju se dva domaća dugometražna igrana filma, Sve najbolje Snježane Tribuson i manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča Ines Tanović. Također, redatelju Veljku Bulajiću u Parizu će biti uručeno priznanje 'SEE filmska legenda' 2016. godine.

Sve najbolje je novi film scenaristice i redateljice Snježane Tribuson, nastao u produkciji Kinorame, čija se hrvatska distribucija očekuje krajem 2016. godine. Radnja ove komedije smještena je u božićno vrijeme, kad svatko svakome želi sve najbolje. U njoj se isprepliću sudbine usamljene slastičarke Verice (Ksenija Marinković), svjetski uspješne operne pjevačice Brankice (Renata Pokupić) i karizmatičnog baritona Martina (Ozren Grabarić). 

Manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča scenaristice i redateljice Ines Tanović (hrvatski koproducent Spiritus movens) govori o životu i raspadu prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Film je prikazan na nizu festivala, a osvojio je nagrade u Tuzli i Prištini te je bio predstavnik BiH u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova. 

Festival jugoistočnoeuropskog filma SEE osnovan je 2011. godine u Parizu, a prikazuje filmove iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine. Osim projekcija, festival uključuje niz predavanja, izložbi, koncerata i diskusija. Lani je, po uzoru na pariški, osnovan i berlinski festival, koji ove godine uz navedene naslove prikazuje i nagrađivani dokumentarni film Goli Tihe K. Gudac, nastao u produkciji Factuma.

Priznanje 'SEE filmska legenda 2016' redatelju Veljku Bulajiću

Na samom otvorenju pariškog izdanja festivala, u srijedu 1. lipnja u Theatre Le Palace, našem legendarnom redatelju Veljku Bulajiću bit će uručeno priznanje 'SEE filmska legenda' 2016. godine.

Na festivalskoj se stranici navodi kako je Bulajić "autor filmova iznimne vrijednosti koji su postali sastavni dio globalnog filmskog nasljeđa i svjedočanstvo vremena u kojem su nastali". "Bulajić je izvorni umjetnik koji je uvijek bio u stanju snimati epske prizore masa, a nikada ne izgubiti iz vida pojedinca i njegovu sudbinu u teškim i ključnim povijesnim okolnostima. Njegovi filmovi ostavljaju snažan dojam na gledatelje sada kao i onda kada su prvi put prikazani", piše između ostalog u obrazloženju odluke.

Više detalja potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.