Preskoči na glavni sadržaj

Veliki pečat filmovima Nizvodno prema Kinshasi i Moj ujak Tudor; nagrada publike domaćem naslovu Ljubav oko svijeta

Glavnu festivalsku nagradu osvojili su Dieudo Hamadi u međunarodnoj konkurenciji te Olga Lucovnicova u regionalnoj konkurenciji, dok je Mali pečat otišao u ruke Romana Hodela. Filmu Žica Tihe Gudac dodijeljena je nagrada FIPRESCI. Najboljim filmom ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa publika je ocijenila hrvatski dokumentarac Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara koji je na festivalu u sklopu programa regionalne konkurencije imao svjetsku premijeru. 

U subotu, 19. lipnja na dodjeli nagrada ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox proglašeni su pobjednički filmski naslovi. Publika je od 13. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac imala priliku pogledati osamdesetak dokumentaraca, a brojne su autorice i autori gostovali na festivalu i uživo gledateljima predstavili svoja ostvarenja. 

O programu međunarodne konkurencije odlučivao je žiri čiji su članovi redatelj Rajko Grlić, predsjednik ovogodišnjeg žirija, montažerka Vesna Biljan Pušić i ruski redatelj Ilja Povolockij, lanjski laureat ZagrebDoxa. Službenu festivalsku nagradu Veliki pečat osvojio je film Nizvodno prema Kinshasi Dieuda Hamadija radi, prema riječima žirija, "snažno ispričane i emocijama nabijene priče o nedužnim žrtvama rata u uzaludnoj potrazi za komadićem pravde". Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su filmovima Usamljena stijena Alejandra Telémaca Tarrafa i Sjenke djetinjstva Mikhaila Gorobchuka

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je kratkometražnom ostvarenju Moj ujak Tudor Olge Lucovnicove, a odluku je donio regionalni žiri u sastavu: hrvatski redatelj Đuro Gavran, rumunjski redatelj i istraživački novinar Radu Ciorniciuc te povjesničarka filma i selektorica Jasmin Basic. "Pokazujući kako kratka forma uz pomoć snažnih filmskih elemenata može progovoriti o nekima od najvećih problema našeg vremena, darovita i hrabra mlada filmska autorica iz Moldavije svijetu je poslala snažnu poruku: seksualno zlostavljanje djece jedan je od najvećih društvenih problema našeg doba s kojim se moramo suočiti i koji moramo riješiti", stoji u obrazloženju žirija. Isti je žiri dodijelio i posebno priznanje Punta Sacra Francesce Mazzoleni.

Mladi žiri, čiji su članovi filmska producentica i selektorica Lejla Dedić, promotorica u filmskoj industriji Mirjam Wiekenkamp te psiholog i znanstvenik Boris Jokić, odlučivao je o nagradi Mali pečat koja se dodjeljuje najboljem filmu mladog autora. Ove godine Mali pečat pripao je filmu Utakmica Romana Hodela, i to "za  visoku filmsku i umjetničku vrijednost, za pristup popularnoj temi i dubinsko uranjanje u zanimanje koje se često zanemaruje. Ovom je filmu trebalo samo 17 minuta da postigne pogodak. Ovaj dinamičan prikaz spaja humor i suptilan društveni komentar o aspektu društva koji mnogi smatraju najvažnijim", kako navodi žiri. Film Punta Sacra Francesce Mazzoleni i u ovoj je kategoriji dobio posebno priznanje, a drugo posebno priznanje mladi žiri dodijelio je filmu Buđenje na Marsu Dee Gjinovci.

Nagradu međunarodne federacije kritičara – FIPRESCI, o kojoj je odlučivao žiri čiji su članovi filmski kritičar Ruggero Calich, kritičar i izvanredni profesor na Danskoj školi medija i novinarstva u Aarhusu, Steffen Moestrup te kanadska filmska kritičarka i spisateljica Justine Smith, osvojio je film Žica Tihe Gudac. U obrazloženju žirija stoji: "Intimnim pogledom na ljudske živote uz prelijepu, no kontroverznu granicu ovaj film bavi se složenim i izazovnim pitanjima o globalnoj izbjegličkoj krizi kroz lokalnu perspektivu."

Nagrada Movies That Matter dodijeljena je filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, a ove godine tu je odluku donosio žiri koji su činili producent i festivalski programer Oliver Sertić, iranski filmaš Mehrdad Oskouei i dekanica zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin. Ova nagrada dodijeljena je filmu Zemlja je plava poput naranče Irine Cilik, poetičnom i istodobno višeslojnom, dojmljivom dokumentarnom filmu, kako navodi žiri. "Od jednostavne svakodnevice u srcu razornog rata autorica i obitelj uz pomoć čarobne moći kinematografije donose svjetlost i nadu". Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su filmovi Obiteljska rendgendska slika Firouzeh Khosrovani i Kruh naš svagdašnji Rahima Zabihija

O nagradi Teen Dox za najbolje ostvarenje iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o problemima mladih odlučivali su učenice i učenici Američke međunarodne škole u Zagrebu. Nagradu je osvojio film Pustinjski psi redatelja Samuela Morrisa. "Odabrali smo ovaj film jer prikazuje tijek veze fotografije i poruke. Prelijepa fotografija marokanskog krajolika omogućuje protagonistima da nas nadahnu svojim pričama o strastima usprkos očekivanjima društva", zaključuje žiri.

Izraelski filmaš Avi Mograbi ovogodišnji je dobitnik nagrade Mojoj generaciji, koju direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodjeljuje za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu autoru/ici svoje generacije. "Premda je povijest dokumentarnog filma puna autora-aktivista, rijetki su oni koji su aktivizam znali spojiti sa značajnim umjetničkim dosezima i, što je još važnije, estetskim istraživanjima. Avi Mograbi jedan je od tih, rijetkih autora", stoji u obrazloženju Nenada Puhovskog.

Najboljim filmom ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa publika je ocijenila hrvatski dokumentarac Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara

Putujući u najudaljenije kutke svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, autorski dvojac Anđela i Davor Rostuhar bilježe čak 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima. Ovaj zapanjujući dokumentarac kroz univerzalnu emociju ljubavi povezuje najširi spektar kultura i identiteta. 

Odmah nakon prvonagrađenog filma nalazi se dokumentarac Zacijeli me Danijele Štajnfeld. Zanimljivo je da se među deset najboljih filmova prema ocjeni publike nalazi pet hrvatskih filmova: pored filma Ljubav oko svijeta tu su filmovi Volim Anje Koprivšek, Sad sam ja Irena Jasmine Beširević, Žica Tihe K. Gudac te mađarsko-hrvatski film Priče iz zatvorske ćelije (Tales From The Prison Cell) mađarskog redatelja Ábela Viskija.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Nizvodno prema Kinshasi, Moj ujak Tudor i Ljubav oko svijeta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.