Preskoči na glavni sadržaj

Varšavski Grand Prix Prazniku rada; najbolji ukrajinski film Vizija leptira

Hrvatska manjinska koprodukcija Praznik rada redatelja, scenarista i producenta Pjera Žalice (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić) osvojila je Grand Prix 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Uz to, najboljim ukrajinskim filmom proglašena je Vizija leptira Maksyma Nakonechnyija, koja također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (koproducentica je Anita Juka, 4Film). Festival se u glavnom gradu Poljske održavao od 14. do 23. listopada.

O Grand Prixu odlučio je međunarodni žiri u sastavu: američka redateljica i producentica Camille Hardman, poljska producentica Ewa Buczynica, kineski producent i scenarist Zhaoyi Zhang, rumunjski redatelj Bogdan George Aptri i slovački filmski novinar i sociolog Ladislav Volko

Hrvatska manjinska koprodukcija Praznik rada redatelja, scenarista i producenta Pjera Žalice svoju je međunarodnu premijeru imala u sklopu Međunarodnog natjecateljskog programa. 

Razgovor s autorom povodom osvojenog Grand Prixa možete pročitati na festivalskog blogu

Radnja Praznika rada prati Armina koji se nakon deset godina života u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. No Fude nema. Susjedi kažu da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo slavi praznik rada, Armin pokušava saznati istinu.

Uloge su u filmu ostvarili Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić i mnogi drugi.  

Film su producirali Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić, a koproducenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Labina Mitevska, Jelena Mitrović, Igor Kecman i Ivan Đurović. Praznik rada nastaje u produkciji Udruženja za promociju umjetnosti i kulture FORUM, u koprodukciji s kućama Propeler Film (Hrvatska), Sisters and Brother Mitevski Production (Sjeverna Makedonija), Backroom Production & Baš Čelik Film House (Srbija) i ABA Film (Crna Gora). 

Vizija leptira najbolji ukrajinski film

Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija proglašena je najboljim filmom 13. Međunarodnog filmskog festivala u Odesi. Naime, zbog ruske invazije Ukrajine, festival se ove godine nije mogao održati u svom matičnom gradu, stoga je nacionalni natjecateljski program prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. 

"Jako sam ponosna na Maxyma i na cijelu našu ekipu. Želim napomenuti da svi iz ekipe imamo puno prijateljica koje trenutno brane Ukrajinu kao vojnikinje i bolničarke. Neke od njih su trenutno u zatočeništvu, stoga je iznimno važno učiniti sve što je u našoj moći da se o njima priča i da se za njih čuje. I zato je naš film jako bitan i vrlo sam sretna što je osvojio nagradu", rekla je Irina Tsylyk, koja potpisuje scenarij, uz redatelja Maksyma Nakonechnyija. 

Vizija leptira surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva.

Film je imao svjetsku premijeru u sklopu programa Izvjestan pogled ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, a otad je prikazan na mnoštvu međunarodnih festivala, među kojima je i francuski Međunarodni festival filmova o ratu, na kojem je Vizija leptira osvojila nagradu studentskog žirija te Međunarodni festival mladih filmaša u Saint-Jean-de-Luzu, na kojem se ovjenčao s dvije nagrade (Grand Prix i najbolja glumica - Rita Burkovska). 

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom. 

Podsjetimo, mnoštvo se hrvatskih filmova prikazivalo u raznim natjecateljskim programa festivala u Varšavi. Dugometražni prvijenac Dubravke Turić, Tragovi, tamo je imao i svjetsku premijeru, kao i kratkometražni igrani film Dječak Hrvoja Mabića. Na festivalu se prikazao i višestruko nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića Sigurno mjesto, a osim Praznika rada i Vizije leptira, na festivalu se natjecala još jedna manjinska koprodukcija - Majka Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media). 

Međunarodni filmski festival u Varšavi najvažniji je filmski festival u Poljskoj, a od 2009. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za festival s natjecanjem dugog filma, što ga stavlja u kategoriju s festivalima poput Berlinalea, Cannesa, Venecije, San Sebastiana, Karlovih Vary i drugih.

Ovogodišnje izdanje varšavskog festivala odvijalo se od 14. do 23. listopada, a više detalja potražite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: Pjer Žalica sa statuom Grand Prixa Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.