Preskoči na glavni sadržaj

Ustavu Republike Hrvatske nagrada za najbolji film u Stockholmu

Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića odnio je nagradu za najbolji film na sinoć zatvorenom sedmom izdanju Balkan New Film Festivala koji se održava u Stockholmu. Pritom je i počasnom nagradom nagrađena glumica Ksenija Marinković za ostavarenje izvanredne ženske uloge, koju dijeli s Goricom Popović. Nagrade je preuzela Veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Republici Litvi i Republici Latviji Anica Djamić.

Ustav je do sada primio niz priznanja - s posljednje dvije iz Stockholma, broji čak 32 nagrade, od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas. Uslijedila su predstavljanja i nagrade na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film; najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić); te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac).

Autorsku ekipu filma između ostalih čine scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.