Preskoči na glavni sadržaj

Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića najbolji film festivala u Montrealu

Dugometražni igrani film Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića osvojio je glavnu festivalsku nagradu 'Grand Prize of the Americas' uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, čije se 40. izdanje održalo od 25. kolovoza do 5. rujna. Film je osvojio i novčanu nagradu od 100.000 dolara.

Žiri u kojem su sjedili predsjednik festivala Pierre-Henri Deleau, redatelji Claude Gagnon, Goran Marković i Eliseo Subiela te producent Donald Ranvaud, najboljim su proglasili Grlićev Ustav Republike Hrvatske koji je u natjecateljskom programu prikazan s još 21 naslovom.

Ljubavnu priču o mržnji inspiriranu stvarnom zemljom hrvatska publika imat će priliku gledati od 6. listopada u distribuciji Blitza. Film donosi priču koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. Također, ovaj se film pita može li se netko uronjen u predrasude i mržnju pretvoriti u normalno ljudsko biće i može li takav netko ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja. Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske. 

U glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, a uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.

Više informacija o Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu potražite na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Rajko Grlić; Rajko Grlić i koproducent Mike Downey; prizori iz filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.