Preskoči na glavni sadržaj

Ustav Republike Hrvatske i Ministarstvo ljubavi u programu Montreala

Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića na jubilarnom 40. izdanju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu (Montreal World Film Festival) doživjet će svoju svjetsku premijeru, a prikazuje se u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa dugometražnih filmova (World Competition). Uz to u programu World Greats prikazat će se i Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića što je ujedno i međunarodna premijera filma. 

Ustav Republike Hrvatske priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli, a u međunarodnom natjecateljskom programu dugometražnih filmova festivala u Montrealu prikazuje se uz još 21 naslov. U glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac koji u filmu glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Film nastaje po scenariju Ante Tomića i Rajka Grlića, direktor fotografije je Branko Linta, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, a majstorica maske Ana Bulajić Črček. Producent filma je Ivan Maloča, film nastaje u produkciji Interfilma, a za distribuciju je zadužen Blitz. Ljubavnu priču o mržnji inspiriranu stvarnom zemljom domaća publika imat će priliku gledati od ove jeseni. 

Uz ovaj naslov, na istom će festivalu svoju međunarodnu premijeru u programu World Greats (nenatjecateljski program) doživjeti i Ministarstvo ljubavi u režiji Pave Marinkovića koji potpisuje i scenarij. Riječ je o socijalnoj komediji o ratnim udovicama koje žive u divljim brakovima kako ne bi izgubile pravo na obiteljsku mirovinu. Država pokušava tome stati na kraj i na teren šalje inspektore koji trebaju ustanoviti pravo stanje stvari. Kameru potpisuje Simon Tanšek, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Gorana Stepan, a masku Ana Bulajić Črček. Hrvatski producent je Telefilm, a producent Stanko Babić. U filmu glume Stjepan Perić, Dražen Kühn, Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Ksenija Marinković, Milan Štrljič, Alma Prica te Bojan i Goran Navojec. Film je svoju svjetsku premijeru doživio na 63. izdanju Pulskog filmskog festivala. 

Ovogodišnje jubilarno 40. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu (Montreal World Film Festival) održat će se od 25. kolovoza do 5. rujna, a sve ostale informacije dostupne su na njegovoj službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.