Preskoči na glavni sadržaj

Ustanova Zagreb film u 2023. obilježava 70 godina postojanja

Ustanova Zagreb film ove godine slavi 70 godina od svojega osnutka. Naime, 1953. godine Društvo filmskih radnika Hrvatske osnovalo je filmsko poduzeće kojeg su nazvali Zagreb film (od 2007. godine Ustanova Zagreb film). Zagreb film namjerava cijelu 2023. godinu posvetiti obilježavanju ove značajne obljetnice na čitavom nizu manifestacija i kulturnih događanja. 

Zagreb film se specijalizirao za proizvodnju kratkometražnih dokumentarnih i animiranih filmova te je od tada proizveo oko 800 animiranih filmova (među kojima i crtane serije Inspektor Maska, Professor Balthazar i Mali leteći medvjedi), 600 antologijskih dokumentarnih, 800 reklamnih, 600 obrazovnih, 14 dugometražnih igranih filmova te 30 000 metara arhivskoga materijala o gradu Zagrebu. Tijekom 70 godina postojanja Zagreb film je osvojio više od 400 nagrada na filmskim festivalima širom svijeta. Među njima je i nagrada američke filmske akademije - Oscar za najbolji animirani film 1961. godine za film Surogat autora Dušana Vukotića, a nakon toga još tri nominacije za istu nagradu. Prva međunarodna nagrada – Velika nagrada u Veneciji dodijeljena je Vartoslavu Mimici 1958. godine za film Samac.

Zagreb film namjerava cijelu 2023. godinu posvetiti obilježavanju ove značajne obljetnice na čitavom nizu manifestacija i kulturnih događanja. Za početak, Zagreb film će 70. godišnjicu osnutka proslaviti u ožujku, na ovogodišnjem 19. izdanju ZagrebDoxa, na kojem će predstaviti uspjehe svog Studija za dokumentarni film.

Namjenski i obrazovni film kao i 30000 metara filmskog arhivskog materijala o gradu Zagrebu, Zagreb film predstavit će na 32. Danima hrvatskog filma u svibnju. Naravno, najvažniji i najuspješniji segment 70-godišnjeg djelovanja Zagreb filma su upravo rezultati njegovog Studija za animirani film. Uspjesi ovog Studija slavit će se na 51. Animafestu u lipnju. Na 21. Zagreb Film Festivalu, u studenom, Zagreb film obilježit će segment svog djelovanja na području igranog filma. Sam početak ove velike godišnjice obilježit će prikazivanje filma Surogat uz izlaganje kipa jedinog hrvatskog Oscara na Oscar reviji kina Kaptol Boutique Cinema u petak, 3. ožujka.
 
Središnja proslava 70. godišnjice Zagreb filma bit će na 70. Pula film festivalu u srpnju, kada će se održati premijera restaurirane verzije filma Gosti iz Galaksije autora Dušana Vukotića uz predstavljanje autora i glumaca iz filma.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.