Preskoči na glavni sadržaj

Uspješno održan prvi veći susret domaće industrije videoigara u 2024. godini

U petak 8. ožujka, održao se veliki susret domaće industrije videoigara, Zagreb GameDev Meet-up, pod pokroviteljstvom HAVC-a. Brojni posjetitelji pratili su predstavljanje sedam projekata hrvatskih proizvođača koji su dobili sredstava prema Javnom pozivu za poticanje razvoja projekata i proizvodnje videoigara, time dobivši dublji uvid u domaću nezavisnu scenu te priliku za umrežavanje. 

U uvodnom govoru, moderator susreta Benjamin Noah Maričak, koji je zadužen za videoigre u Uredu ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, naglasio je kako je posljednje tri godine HAVC putem Javnih poziva za razvoj i proizvodnju sveukupno financirao 45 videoigara. Istaknuo je kako svaki od tih projekata pridodaje kulturnoj raznolikosti, ne samo industriji videoigara, nego i hrvatskoj audiovizualnoj industriji općenito. 

VIDEO SUSRETA pogledajte ovdje:

Kao uvaženi gost susreta, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Krešimir Partl govorio je o važnosti industrije videoigara u Hrvatskoj te kako je posebno ponosan da se od 2018. godine videoigre službeno svrstaju pod audiovizualne djelatnosti. Pozvao je sve prisutne da se jave na Javni poziv Ministarstva kulture i medija za dodjelu bespovratnih sredstava "Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija" na kojem pravo prijave ostvaraju i proizvođači videoigara.

Umjetnički savjetnik za videoigre u HAVC-u, Hrvoje Mitić, posebno je istaknuo kako hrvatska industrija videoigara bilježi sve veći rast i kako na prošlom Javnom pozivu za razvoj i proizvodnju videoigara pristiglo je preko 70 prijava, što je rast od više od 50% naspram godinu ranije.

Proizvođači videoigara koji su predstavili svoje videoigre su:

  • Cartographers – Potior LG (glavni autor: Lovro Gašparac

Cartographers je dungeon crawler videoigra s puzzle mehanikama čije su glavne značajke humor, neobični vizuali, zanimljiva kombinacija escape room i dungeon crawler žanrova. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine.

  • Cave Hikers – Porcupine Parkour (glavni autor: Zvonimir Barać)

Cave Hikers je videoigra sa zagonetkama u mračnom, ali šarenom, pećinskom svijetu prepunom čudnih bića, stvari i pojava. Cijela igra je bez riječi, te sve je prikazano kroz animacije likova, crteže i zbunjeno vrištanje. Čak i “pogrešno” prelaženje igre zamišljeno je da ima određenu količinu zabavnih reakcija. Projektu su odobrena sredstva za razvoj 2022. godine, a 2023. godine sredstva za proizvodnju.

  • Ča je život vengo fantažija – Jaka produkcija (glavni autor: Martin Babić)

Ča je život vengo fantažija je humoristična point&click avantura. Troje klinaca se na groblju igra prizivanja duhova, no kada umjesto duha iz groba izađe Kostur, razočarani što nisu vidjeli duha, klinci odlaze prije nego što se novoprizvani Kostur uspije snaći. Bez informacija što ovdje radi, i tko je on uopće, Kostur kreće istraživati svijet kako bi eventualno otkrio odgovore na ta i druga pitanja. Igra se oslanja na klasične žanrovske mehanike te time postiže dobar balans teme, igrivosti i mehanika. Projektu su odobrena sredstva za razvoj 2022. godine.

  • Go Home Annie – Misfit Village (glavni autor: Mladen Bošnjak)

Go Home Annie je horor igra iz prvog lica smještena u postrojenje SCP Fondacije na neodređenoj lokaciji u Žumberačkom gorju. SCP Fondacije je popularna fiktivna organizacija koja se bavi nadnaravnim događajima. Kroz autentične hrvatske motive i originalne elemente igrivosti, ova videoigra stvara upečatljiv horor dojam. 
Izdavač je Nordcurrent iz Litve. Videoigra izlazi 2024. godine. Projektu su odobrena sredstva za proizvodnju 2021. godine.

  • Profesor Baltazar – Gamechuck (glavni autor: Aleksandar Gavrilović)

Videoigra po najpoznatijem hrvatskom animiranom liku - Profesoru Baltazaru, osmišljena kao puzzle avantura od 13 samostalnih nivoa od kojih je svaki koncipiran slično kao i epizoda istoimene kultne serije. Prolaskom epizoda igrač otključava dokumentarne snimke u kojima ga se uči o povijesti Zagrebačke škole animiranog filma te procesu izrade klasične animacije. Projekt stavlja naglasak na očuvanje izvornika te mehanike i progresiju gradi kako bi ostao vjeran strukturi originalnih djela. Projekt donosi poznato domaće intelektualno vlasništvo u novi medijski kontekst što ga čini suvremenim i relevantnim za domaću audiovizualnu umjetnost.
Projekt je dobio sredstva za razvoj 2021. godine, a 2022. godine odobrena su i sredstva za proizvodnju.

  • The Dunkers – Umjetnička organizacija PET RUSA (glavni autor: Frano Petruša)

The Dunkers je zabavna i edukativna arkadna košarkaška igra za jednog ili vise igrača, atraktivnog stripovskog vizualnog stila i upečatljivog pristupa animiranju dinamičnih pokreta košarkaških poteza koja poziva korisnike, prvenstveno djecu, da u ruke uzmu pravu loptu i naučene poteze sami pokušaju na košarkaškom igralištu. Uz jednostavne savjete i trikove, djeca mogu pokušati pravilno pucati, driblati, fintirati ili skakati. Igra također sadrži i narativni story mode u kojem igrači prate razvoj i proboj jednog dječaka do njegovog košarkaškog sna. 
Projekt je dobio sredstva za razvoj 2021. godine, a 2023. godine odobrena su mu i sredstva za proizvodnju.

  • Vučedol – Bad Elektron (glavni autor: Andrija Zorić)

Vučedol je kartaška igra o izgradnji Vučedola i razvoju metalurgije. Projekt vrlo vješto kombinira upečatljiv vizualni doživljaj s modernim sustavima mehanika i gameplayja, te sve se nadovezuje temom Vučedola. 
Projektu su odobrena sredstva za razvoj 2021. godine.

Sljedeći susret će se održati 7. lipnja ove godine u prostoru ZICER-a s početkom u 18.30 sati.

Partneri ovih susreta su Podravka, ProGame, Računala.hr i Zmajska Pivovara.

Fotografije sa susreta možete pregledati i preuzeti na OVOJ poveznici (s potpisom autorice: Reina Brabenec).

Naslovna fotografija: Zagreb GameDev Meet-up
(Autorica fotografija: Reina Brabenec)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.