Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro kreće 13. izdanje Festivala tolerancije – JFF Zagreb

Od 7. do 13. travnja u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac te na javnim prostorima Zagreba, održava se 13. izdanje Festivala tolerancije – JFF Zagreb, na kojem će biti prikazano više od 60 iznimnih, snažnih, poučnih, uglavnom nagrađivanih filmova s temom holokausta i tolerancije, kao i filmova novije produkcije koji progovaraju o suvremenim životnim situacijama bliskim Festivalu. 

Festival tolerancije je, osim filmskog festivala, i društveno angažirana platforma koji promiče međukulturalni dijalog, potiče civilno društvo na aktivno djelovanje i razvoj lokalne zajednice te prati društvena, politička i ekonomska kretanja.

'Ove ćemo godine poseban naglasak staviti na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljna načela jednakosti i pravednosti', istaknula je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije predstavljajući ovogodišnji program u zagrebačkom hotelu Sheraton. Tom prigodom posebno je zahvalila dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu, svojevrsnom zaštitnom imenu Festivala tolerancije.

Programom dominira nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena. Film Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru, a redatelj Attila Szász nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Montrealu. U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, gledatelji prate priču djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Film je režirala glumica, producentica i redateljica Desiree Akhavan. Problemom ženske seksualnosti bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak koji prikazuje borbu pet žena za uravnoteženi odnos među spolovima, između ostalog i kroz ovih dana aktualiziran slučaj silovanja časnih sestara. 

Priču o snažnoj ženi donosi i hrvatska manjinska koprodukcija Izbrisana, film nastao prema slučaju oduzimanja prava državljana neslovenskog porijekla iz 90-ih. Judita Franković glumi 'izbrisanu' koja je prisiljena boriti se za svoje dijete, a za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na Festivalu slovenskog filma. Film je režirao Miha Mazzini, a hrvatski manjinski koproducent je zagrebačka Kinorama (Ankica Jurić Tilić). 

Ovogodišnji festival donosi još jedan film s hrvatskim glumcem u međunarodnoj ulozi. Krešimir Mikić u danskom filmu Svrdlo glumi Hrvata zatočenog s dvoje ljudi u klaustrofobičnim uvjetima zračne komore. Svrdo je djelo redatelja Rasmusa Klostera Broa

Iz programa posljednjeg festivala u Cannesu dolazi film Mrtvi i drugi, nagrađen od strane žirija u programu Izvjestan pogled, s temom o nezahvalnom položaju Indijanaca u suvremenom Brazilu. S nekoliko nagrada u Cannesu pozornost privlači i Diamantino u čijem fokusu je svjetska nogometna zvijezda s jasnom aluzijom na Cristiana Ronalda. Istinit slučaj bivšeg roba iz Afrike koji postaje crna maskota bečke aristokracije donosi film Angelo čiji redatelj Marcus Schleinzer dolazi na festival. 

U programu dokumentarnih filmova izdvaja se Put kroz noć o slučaju afganistanskog filmskog autora Hassana Fazilija koji s obitelji bježi pred talibanima i pritom sve dokumentira mobitelom. Dokumentarac Mora švingati! fascinantna je priča o počecima jazzerske diskografske kuće Blue Note koju su stvorili mladi židovski emigranti te pritom tada diskriminirane Afroamerikance tretirali kao ravnopravne partnere. Dokumentarni program nazvan Ugriz stvarnosti donosi i Zemlju, najnoviji film proslavljenog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera.

Novost je ove godine i program Mali koraci namijenjen djeci u sklopu kojeg je i na Berlinaleu prikazan norveški film Psihokrava o 15-godišnjoj razrednoj autsajderici, a bit će prikazan i film Zajednica, jedan od laureata ovogodišnjeg Berlinala.

Festival tolerancije predstavlja i novi program - Masterclass tolerancije u kojem će domaći autori pred publikom i kamerama govoriti o nastanku svojih filmova. Ove će godine to biti Nebojša Slijepčević i njegova Srbenka i Bobo Jelčić s Obranom i zaštitom.

Javnost će itekako zaintrigirati i dvije izložbe u produkciji Festivala tolerancije. Na zagrebačkim trgovima 1. travnja bit će postavljena fotografska izložba 'Oni/They' pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice. Izložbu čine pop up instalacije s portretima četvero izbjeglica koji trenutačno žive u Hrvatskoj i fotografskim potpisima Ane Opalić, Mare Milin, Stanka Hercega i Ivana Posavca.

Izložba reprodukcije murala pronađenih u Poljskoj o prošlosti tamošnjih Židova pod nazivom 'Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove' bit će postavljena od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave i Institutom Adam Mickiewicz.

Cilj Festivala je i edukacija mladih, a koncept Digitalne kino škole utemeljen je na igri i inovativnim metodama podučavanja poput gledanja filmova putem virtualne stvarnosti. Edukacijska jutra donose predavanja stručnjakinja iz poljskog državnoga muzeja Majdanek o strahotama holokausta, a svoje svjedočanstvo podijelit će s učenicima preživjela holokausta Vesna Domany Hardy.

U povodu izlaska knjige Jasenovac organizirat će se u suradnji s Frakturom okrugli stol o temi odnosa prema tom ustaškom logoru na kojem će govoriti Ivo Goldstein, Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović

Ulaz na sve programe je slobodan, a cjeloviti raspored projekcija i događanja nalazi se ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova Izbrisana; Put kroz noćPreodgoj Cameron Post

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.