Preskoči na glavni sadržaj

Udahnut život i Temelji pobjednici 17. Tabor film festivala

U subotu uvečer proglašeni su pobjednički filmovi 17. Tabor film festivala, a u četiri dana prikazano je dvjestotinjak kratkometražnih filmova. 

Među 26 filmova u stranoj konkurenciji žiri u sastavu Silvain Cruziat, Ognjen Glavonić i Edward Lawrenson odlučio je Grand Prix 17. Tabor film festivala dodijeliti slovenskom redatelju Peteru Cerovšeku za film Temelji (Fundamenti) u kojem se na zanimljiv način isprepliće promatranje izgradnje luksuznog hotela s prozora stana u kojem ljubavni par proživljava raspad veze. Žiri u obrazloženju navodi duhovit, zavodljivo jednostavan pristup redatelja koji izvrće perspektivu okrenuvši kameru prema vani, kako bi prikazom gradnje izvanjskog objekta stvorio intimni portret ljubavnog odnosa koji propada unutar jednog stana. Posebno priznanje dodijeljeno je crnogorskom redatelju Ivanu Salatiću za film Sinovi smo tvojeg stijenja, o starcu progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijanskog vojnika.

Sedamnaest je filmova ušlo u domaću konkurenciju, a žiri u kojem su bili prošlogodišnji pobjednik Igor Bezinović, dobitnica posebnog priznanja Sunčica Ana Veldić te filmski teoretičar Olaf Möler najboljim je proglasio film Udahnut život redateljskog dvojca Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Animirani film o ženi koja svoj talent za prepariranje koristi kako bi 'vratila' životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš žiri je ocijenio kao rijetko viđenu ravnotežu između priče i forme, koja ide do razine na kojoj su emocije i ideje savršeno uklopljene u gestu i ritam. Istodobno, film je 'predivna alegorija animacije kao ekspresije životne energije i snage', zaključio je prilikom dodjele nagrada član žirija Olaf Möler. Posebna priznanja dodijeljena su za čak tri hrvatska filma: Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Gradovi u kojima nisam bio Damira Čučića te Jabuka, tri dvopeka, jogurt redateljice Anite Čeko

Pored nagrada žirija, dodijeljena je i nagrada publike, koja je ove godine pripala animiranom filmu Uporni duh o mački u borbi s birokracijom, u kojem slovenska autorica Ana Čigon na duhovit način propituje rodne teme.

Osim projekcija brojnih filmova u tri festivalske kino dvorane održano je desetak koncerata i glazbenih događanja. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova Temelji i Udahnut život 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.