Preskoči na glavni sadržaj

U Zagrebu predstavljena inicijativa RE-ACT, objavljen prvi rok za prijavu projekata

U Zagrebu je u četvrtak 26. veljače, u sklopu programa ZagrebDoxPro u okviru 11. izdanja ZagrebDoxa, službeno otvoren poziv filmašima da se uključe u RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) koju su pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski cenar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine, s ciljem omogućavanja stručnog usavršavanja i sufinanciranja zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta. 

O RE-ACT-u su govorili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i ravnatelj Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali, uz Sanju Ravlić, predstavnicu Hrvatske u Eurimagesu i Alessandra Gropplera, voditelja međunarodnih odnosa Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine.

"Mnogo je valjanih razloga za ovo udruživanje, između ostalog i za dobro europskog filma. U Europi postoje rijetke zone u kojima se jezici i kulture ne samo susreću - već prožimaju, preklapaju i ovako dramatično vriju.  Ova regija je kotao europejstva, u sjajnom i groznom smislu. Priče i sinergiju kreativnih ljudi našeg jadransko-srednjeeuropskog prostora donijet ćemo pred kamere, znajući da će naše vibracije stići daleko. Ovakav nadregionalni koncept je novost u Europi. Drugima pokazujemo put a sebi otvaramo prostor koji nam toliko treba u našim tijesnim sredinama", kazao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

"Mala smo regija, ali smo toliko povezani sa Slovenijom i Hvatskom da je prirodno da se udružimo u audiovizualnom sektoru. Počet ćemo s usavršavanjem i razvojem, a završiti s koproduciranjem projekata, stoga se nadam da ćemo u skoroj budućnosti plodove naše suradnje gledati na festivalima diljem svijeta", poručio je ravnatelj Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali. 

Inicijativa RE-ACT kroz suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL) nudi polaznicima usavršavanje kroz redovite međunarodne edukativne programe TFL-a te kroz posebnu transregionalnu radionicu koja će se ove godine održati u okviru programa FrameWork. Ravlić i Gropplero najavili su da će se prva transregionalna radionica RE-ACT-a održati u Motovunu od 21. do 24. srpnja, a rok za podnošenje prijava je 16. travnja. Mogu se prijaviti dugometražni igrani ili dokumentarni projekti koji tematski povezuju teritorije tri partnerske zemlje RE-ACT-a i koji imaju jasan koprodukcijski potencijal. Na radionici može sudjelovati maksimalno šest producentsko-redateljskih timova, koji će imati priliku razvijati svoje projekte na individualnim sastancima s mentorima i stručnjacima TFL-a, raditi u grupama i stvarati nova partnerstva, sudjelovati u plenarnim sjednicama Frameworka te prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima. 

RE-ACT će također u rujnu 2015. godine objaviti i poziv za razvoj koprodukcijskih projekata, koji je namijenjen dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima. Maksimalno šest projekata godišnje bit će financirano u minimalnom iznosu od 10.000,00 EUR po projektu. Glavni je cilj potaknuti koprodukcije djela koji se bave angažiranim temama iz regije, te im pomoći da nađu put prema novim publikama i tržištima.   

Više detalja o radionici RE-ACT-a, projektima koji će se razmatrati i potrebnoj dokumentaciji možete naći na službenoj stranici inicijative.

Fotografije s predstavljanja možete naći na ovom linku; autorica fotografija je Nina Đurđević/ZagrebDox

Naslovne fotografije: predstavljanje RE-ACT-a; Alessandro Gropplero; Sanja Ravlić; Hrvoje Hribar i Paolo Vidali

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.