Preskoči na glavni sadržaj

Počinje Regionalna Akcija (RE-ACT)

Predstavnici audiovizualnih centara Slovenije, Hrvatske te Furlanije Julijske krajine predstavili su u Portorožu detalje o inicijativi RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), čiji je osnovni cilj da se dosadašnja izvrsna suradnja ovih  triju fondova ustali na formalnoj razini. Namjera je osigurati redovitost suradnje filmskih autora i profesionalaca koji žive na području na kojem se spajaju Jadran, Alpe i Panonska nizina, i to kroz stručno usavršavanje i sufinanciranje zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta.

Mehanizme funkcioniranja i smjernice ove inicijative predstavili su u subotu u Portorožu, za vrijeme 17. Festivala slovenskog filma, ravnatelj Slovenskog filmskog centra Jožko Rutar, ravnatelj Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine Paolo Vidali te Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za manjinske koprodukcije i predstavnica Hrvatske u Eurimagesu.

U prvoj fazi rada, RE-ACT planira suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL) u dva oblika: kroz redovite međunarodne edukativne programe TFL-a te kroz transregionalnu radionicu u okviru programa FrameWork TFL-a, u kojoj će svake godine sudjelovati maksimalno 9 producentsko-redateljskih timova, i to najmanje po dvoje iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije-Julijske krajine. Izabrani kandidati će sudjelovati u plenarnim sesijama Frameworka, razvijati projekt na individualnim sastancima s mentorima i stručnjacima TFL-a te predstaviti svoje projekte mogućim koprodukcijskim partnerima iz Hrvatske, Slovenije i Furlanije-Julijske krajine. U ovaj će se program moći prijaviti projekti koji imaju potporu najmanje jednog od tri fonda RE-ACT-a ili projekti s najmanje dva producenta iz partnerskih zemalja. Prvi će javni pozivi biti raspisani krajem veljače, s rokom prijave do travnja 2015. godine.
 
Razvoj koprodukcijskih projekata zaživjet će u jesen 2015. godine, a namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima. Odabirat će se projekti koji tematski povezuju teritorij triju područja ili imaju tri koproducenta, od kojih su najmanje dva iz partnerskih zemalja i imaju potporu barem jednog od fondova RE-ACT-a. Prvi poziv za prijavu projekata bit će raspisan u  rujnu 2015. godine, a odluku o odabranim projektima donijet će Programsko vijeće (koje će imenovati fondovi u RE-ACT-u) u prosincu 2015. godine. Maksimalno šest projekata godišnje će biti financirano u minimalnom iznosu od 10.000,00 EUR po projektu. Glavni je cilj potaknuti koprodukcije djela koji se bave angažiranim temama iz regije,  te im pomoći da nađu  put prema novim publikama i tržištima.   

Na stvarne mogućnosti ovakve suradnje ukazuju tri naslova predstavljena u Portorožu: slovensko-hrvatski film Inferno koji je nedavno imao premijeru u Sloveniji, te dvije koprodukcije koje su postigle uspjeh na svjetskim festivalima, talijansko-hrvatski film TIR (Zlatni Marko Aurelije za najbolji film i najbolju montažu na Međunarodnom filmskom festivalu u Rimu 2013.) te talijansko-slovenski Zoran, moj nećak idiot (Međunarodni filmski festival u Veneciji 2013., FEDORA nagrada i International Critics Week nagrada).  
 
Više informacija o RE-ACT-u potražite na službenoj stranici inicijative. Fotografije s predstavljanja možete preuzeti na ovoj poveznici; fotograf je Andrej Firm

Naslovne fotografije: Jožko Rutar, Paolo Vidali, Sanja Ravlić; publika; logo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.