Preskoči na glavni sadržaj

U Tallinnu održana svjetska premijera filma Mater Jure Pavlovića

Na prestižnom 'Black Nights' filmskom festivalu, u punoj dvorani legendarnog estonskog kina Sõprus, sinoć je održana svjetska premijera debitantskog dugometražnog igranog filma Jure Pavlovića, Mater. Projekciji su prisustvovali redatelj, glavna glumica Daria Lorenci-Flatz te koproducentica Biljana Tutorov.

Mater je prikazana u sklopu natjecateljskog programa 'Prvi dugometražni film' (First Feature), a produkciju potpisuju Bojan Kanjera i Jure Pavlović (Sekvenca, Hrvatska), Biljana Tutorov (Wake Up Films, Srbija), Quentin Lauren (Les Films De L‘oel Sauvage, Francuska) te Srđan Šarenac (Novi Film, BiH). 

'Premijera je super prošla, dojmovi su jako dobri. Publika je vrlo lijepo prihvatila 'Mater', a ono što mi je posebno drago je da su svi koncentrirano gledali film, nije bilo izlazaka iz dvorane te je nakon projekcije bilo puno zanimljivih pitanja na Q & A-u. Nadam se da je ovo i početak uspješnog festivalskog života filma', izjavio je u Tallinnu nakon premijere redatelj Jure Pavlović, koji je za Mater napisao i scenarij.

Daria Lorenci-Flatz dodaje: 'Prvi put sam u Tallinnu i oduševljena sam. Grad je prekrasan, baš mi je žao što kratko ostajem. Prvi put sam i vidjela film večeras. Jako sam pozitivno iznenađena s obzirom da je 'Mater' vrlo specifičan film u kojem me, zapravo, gledatelji imaju u kadru cijelo vrijeme. Bilo mi je dosta zahtjevno gledati samu sebe tako dugo, no uspjela sam se odvojiti od toga i film je ostavio snažan dojam na mene te sam ga emotivno doživjela. Mislim da smo napravili odličan posao i sretna sam što smo ovdje.'

Radnja filma Mater prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj radi toga da svoju oboljelu staru majku Anku potajno premjesti u starački dom. Iako fizički onemoćala, Anka i dalje isijava dominantnom energijom koja Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene djevojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobjeći glavom bez obzira?

Uz Mater, na festivalu u Tallinnu prikazuje se još sedam hrvatskih naslova te jedan projekt u industrijskom dijelu. Osim toga, redatelj Arsen Anton Ostojić član je međunarodnog žirija koji će odlučivati o najboljem filmu u sekciji 'First Feature'. 

Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80 000 gostiju godišnje. Ove godine na festivalu se prikazuje 540 filmova, od kojih će 50 imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. Festival od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u tkz. A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. Više detalja možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.