Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 23. Filmskom festivalu 'Black Nights' u Tallinnu

Na ovogodišnjem prestižnom filmskom festivalu u estonskom glavnom gradu prikazat će se niz dugometražnih i kratkometražnih hrvatskih filmova u raznim festivalskim sekcijama. Filmski festival 'Black Nights' se održava od 18. studenog do 1. prosinca u Tallinnu. 

U Tallinnu će svoju svjetsku premijeru imati Mater, dugometražni igrani prvijenac redatelja Jure Pavlovića i to u sklopu natjecateljskog programa 'Prvi dugometražni film' (First Feature) koji je posvećen 'obečavajućim mladim talentima koji predstavljaju mladenačku živahnost te tragaju za idejama i neočekivanim pogledima na svijet'. 

'Presretni smo da će film premijerno biti prikazan u natjecateljskom programu festivala A kategorije. Na neki način to je nagrada cijeloj ekipi za veliki trud kojeg su uložili u ovaj film koji je cijeli snimljen na lokacijama u dolini Neretve. Vjerujemo da će ova premijera biti dobra odskočna daska za daljnji nastavak života filma. Film ima međunarodnog prodajnog agenta Syndicado Films koji radi na tome da se film nakon Black Nights Festivala u Tallinnu prikaže što većem broju ljudi i distribuira na raznim teritorijima, te ono što sa sigurnošću možemo najaviti je da će film imati kinodistribuciju u Francuskoj. Za hrvatsko tržište, u suradnji s distributerom, još tražimo prikladan datum premijere kako bi ga i naša publika imala prilike pogledati', rekao je redatelj Jure Pavlović. 

Radnja filma Mater prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj radi toga da svoju oboljelu staru majku Anku potajno premjesti u starački dom. Iako fizički onemoćala, Anka i dalje isijava dominantnom energijom koja Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene djevojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobjeći glavom bez obzira?

Osim što ga je režirao, Pavlović je za film pisao i scenarij. Direktorica fotografije je Jana Plećaš, koja je bila zadužena i za scenografiju, dizajner zvuka je Martin Semenčić, montažer je Dragan Von Petrovic, a kostimografkinja je Katarina Zaninović. Producenti su Bojan Kanjera, Biljana Tutorov i Jure Pavlović. Glavne uloge tumače Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u filmu glume i Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir i mnogi drugi. Film je nastao u koprodukciji Sekvence (Hrvatska), Wake Up Films (Srbija), Les Films De L‘oel Sauvage (Francuska), Novi Film (BiH), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U natjecateljskom programu 'Samo film' (Just Film), koji je posvećen filmovima za mlade, prikazat će se znanstveno-fantastični film za djecu Moj dida je pao s Marsa Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića

U sekciji 'Potpisi' (Signatures) koja je namijenjena, kako stoji u opisu, 'filmskim majstorima važnima za filmski festival 'Black Nights' prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler film).

Uz to, u natjecateljskom programu 'Buntovnici s razlogom' (Rebels With a Cause) prikazuje se kratkometražni igrani film Kontrapunkt bosanskohercegovačko-hrvatskog redatelja, scenarista i producenta Ivana Koromana

Tijekom 'Black Nights' filmskog festivala, odvija se i PÖFF Shorts namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 19. do 27. studenog. U natjecateljskim programima nalaze se tri hrvatska naslova. Riječ je o igranom filmu redateljice Nine Violić, Janjeanimiranom filmu Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Udahnut život te o manjinskoj koprodukciji Toomas ispod doline divljih vukova autorice Chintis Lundgren, koja je nastala u estonskoj produkciji (Animatsioonistuudio), u koprodukciji s hrvatskim Adriatic Animation (producent je Draško Ivezić). Svojim sudjelovanjem u natjecateljskim programima PÖFF Shortsa, svi naslovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma. 

Osim spomenutih naslova, u nenatjecateljskoj sekciji 'Animirane stvarnosti' (Animated Realities) nalazi se i dokumentarno-animirani film Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. 

Filmski festival u Tallinnu svake godine ugosti preko 1000 filmskih profesionalaca u svojem industrijskom dijelu. Tako će se za vijeme 'Black Nights' festivala održati i Europski žanrovski forum (European Genre Forum - EGF 2019), na kojem će sudjelovati i redateljica Karla Lulić, predstavljajući svoj dugometražni projekt Ogledalo za slavuja. Projekt, koji nastaje u produkciji hrvatskog Dobrog filma, u koprodukciji s rumunjskom kućom Kinotopia, predstavit će se pitchingom 28. studenog. 

Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80 000 gostiju godišnje. Ove godine na festivalu se prikazuje 540 filmova, od kojih će 50 imati svjetsku ili međunarodnu premijeru. 

Od 2014. festival posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u tkz. A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. Više detalja možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovne fotografije: vizual Filmskog festivala 'Black Nights'; scene iz filmova Mater; Janje; Toomas ispod doline divljih vukova i Mačka je uvijek ženska

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.