Preskoči na glavni sadržaj

U subotu počinje 10. Human Rights Film Festival

Deseto, jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala, festivala filma o ljudskim pravima, održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. 

Ovogodišnje izdanje donosi 34 filmska naslova – od toga glavni program sadrži osam dugometražnih igranih te 15 dokumentarnih filmova. Popratni program Romi: na rubu u srcu Europe donosi pak osam filmova koji se bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjoj Europi.

U subotu, 8. prosinca u 20 sati u kinu Europa festival otvara igrani film Ne čileanskog redatelja Pabla Larraína. Ne je posljednji dio Larraínove čileanske trilogije o diktaturi (nakon filmova Tony Manero i Post Mortem), a bavi se procesom svrgavanja čileanskog dikatora Augusta Pinocheta. U naslovnoj ulozi nastupa Gael Garcia Bernal koji tumači reklamnog stručnjaka koji dobije zadatak da uoči referenduma odradi kampanju koja će nadjačati Pinocheta. Ne je na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu osvojio nagradu C.I.C.A.E., a na festivalu u São Paulu nagradu publike.

U igranofilmskom dijelu programa Human Rights Film Festivala moći će se pogledati dobitnik nagrade za najbolji scenarij na protekloj Mostri, Nakon maja francuskog redatelja Oliviera Assayasa. Ambijentiran u rane 70-e godine prošlog stoljeća, film prati francuskog studenta koji se odjednom nađe na prekretnici između svojih ljevičarskih uvjerenja i osobnih ambicija.  Dugometražni igrani naslov redateljice So Yong Kim, američki film Za Ellen tih je i atmosferičan film u čijem je središtu glazbenik (Paul Dano), neprilagođeni otac koji nakon razvoda pokušava doprijeti do svoje šestogodišnje kćeri, a među zanimljivim naslovima u programu uznemirujuća je psihološka drama temeljena na istinitim događajima, Pokoravanje u režiji Craiga Zobela koji pokazuje na što su ljudi sve spremni kad ih pozove policija.

Dokumentarni segment HRFF-a donosi nove naslove nekoliko velikih svjetskih dokumentarista. Izvještaj Karskog film je na temu holokausta u režiji Claudea Lanzmanna, kojem će ove godine Međunarodni filmski fetsival u Berlinu dodijeliti nagradu za životno djelo, Tonia i njezina djeca novi je film poljskog dokumentarnog majstora Marcela Lozinskog, a Zvjerinjak kvibeškog redatelja Denisa Côtéa, dokumentarac bez riječi koji tematizira odnos životinja i ljudi.

Prije službenog početka festivala, u četvrtak i petak, 6. i 7. prosinca u kinu Grič bit će prikazana Njemačka trilogija prerano preminulog njemačkog umjetnika Christopha Schlingensiefa. Schlingensief je više od dva desetljeća provocirao publiku na njemačkom jezičnom području svojim filmovima, instalacijama, dramama, operama, televizijskim emisijama i intervencijama u javnom životu. U zagrebačkoj Galeriji Nova pak koju vodi međunarodno priznati kustoski kolektiv WHW, 27. studenoga otvorena je izložba njegovih radova Strah u srcu stvari, koja je u Zagreb pristigla iz Utrechta.

Kao i prijašnjih godina, festival uključuje niz diskusija o aktualnim društvenim problemima. Vezano za popratni program koji u fokus postavlja problematiku pozicije Roma u suvremenom društvu, održat će se dvije diskusije koje propituju njihovu poziciju u Europi kao i prisutnost u filmskoj umjetnosti – diskusija Romi u Europi održat će se u ponedjeljak, 10. prosinca u 17 sati u KIC-u, a Romi na filmu i u vizualnim umjetnostima u četvrtak, 13. prosinca u 18 sati u klubu MaMa.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.