Preskoči na glavni sadržaj

U slučaju rata premijerno prikazan na Berlinaleu

Na 68. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, u natjecateljskom programu Panorama, jučer je premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film U slučaju rata. Projekciji su prisustvovali i hrvatska koproducentica Miljenka Čogelja te kolorist Dragan Šiša.
 

U slučaju rata snimljen je u produkciji češkog Pinka te koprodukciji HBO-a (HBO Czech Republic) i zagrebačkog Hulahopa, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Berlinska premijera održana je u prepunoj dvorani broj 7 kina CineStar te je nakon projekcije redatelj i scenarist filma Jan Gebert gotovo sat vremena odgovarao na pitanja publike. On je, između ostalog, otkrio kako su na projektu radili tri godine i kako na kraju skoro ni nije ugledao 'svjetlo dana' budući da su sudionici kontroverzne paravojne skupine koju su snimali tražili da izbaci pojedine dijelove i prijetili tužbom.

Miljenka Čogelja, hrvatska koproducentica uz Danu Budisavljević, u Berlin je doputovala zajedno s koloristom Draganom Šišom, a povodom premijere U slučaju rata na jednom od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala izjavila je:

'Projekt smo primijetile prije dvije godine na ZagrebDox pitchingu. Producenta Radovana Sibrta poznavale smo od prije s jedne radionice, a redatelja Jana Geberta upoznale smo tada. Nakon njihove prezentacije pokrenula se žustra rasprava oko toga je li film i davanje medijskog prostora osobama kao što je glavni lik Peter Švrček u stvari promoviranje fašistoidnih ideja ili naprotiv, poziv na pokretanje rasprave u društvu o takvim pojavama. Mislile smo da je tema važna, da se tiče i nas kao društva, da je bitno da se o njoj priča i da će joj redatelj Jan Gebert pristupiti s potrebnom odgovornošću pa smo im prišle s prijedlogom o koprodukciji. Uz produkcijsku ekipu Hulahopa, na filmu je radio i montažer Vladimir Gojun koji je bio jedan od supervizora montaže, kompletna postprodukcija slika napravljena je u Hrvatskoj, a Dragan Šiša je bio kolorist. Berlinale sigurno doprinosi promociji filma te će, vjerujem, proširiti društvenu raspravu o opasnim socijalnim i političkim trendovima kojima se film bavi, a koji su sve prisutniji.' 

Više informacija možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovna fotografija:  Dragan Šiša, Jan Gebert, Miljenka Čogelja, Lukáš Milota
(*Autor fotografije: HAVC)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.