Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 68. Berlinaleu: U slučaju rata u programu Panorama, Maja Pek i Dijana Mlađenović među polaznicima Berlinale Talentsa

Na 68. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koje će se održati od 15. do 25. veljače, svjetsku će premijeru imati dugometražni dokumentarni film U slučaju rata češkog redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji, a Maja Pek i Dijana Mlađenović polaznice su platforme Berlinale Talents.

Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. Na dokumentarnom filmu U slučaju rata kao koproducentice s hrvatske strane radile su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević (Hulahop), a radnja se odvija u Slovačkoj gdje paravojna skupina, uz prešutno odobravanje vlasti, regrutira stotine tinejdžera. Cilj je jednostavan - stvoriti totalitarnu zajednicu koja se temelji na izolaciji i životu u strahu. Režiju i scenarij potpisuje Jan Gebert, direktor fotogafije je Lukáš Milota, montažerka Jana Vlčková, a producenti Radovan Sibrt i Alžběta Karásková

Film U slučaju rata nastaje u produkciji češkog Pinka te koprodukciji HBO-a (HBO Czech Republic) i zagrebačkog Hulahopa, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Berlinale Talents je platforma usmjerena umrežavanju i usavršavanju mladih filmskih profesionalaca, a na njoj će se ove godine predstaviti Maja Pek, producentica i scenaristica iz produkcijske kuće Antitalent te Dijana Mlađenović, producentica i redateljica iz produkcijske kuće Kinematograf. 

U sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam (European Film Market, EFM). Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand u muzeju Martin-Gropius-Bau, gdje će zainteresirani festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta.

68. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održat će se od 15. do 25. veljače 2018. godine, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici.

Naslovne fotografije: vizual Berlinalea; Maja Pek; Dijana Mlađenović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.