Preskoči na glavni sadržaj

U Rovinju počinje 7. ETNOFILm festival

S najvećim brojem filmova do sad, 7. ETNOFILm - međunarodni festival etnografskog filma - ponovno se održava u Rovinju. Posjetitelje očekuju premijere svjetskih produkcija, upoznavanje gostujućih autora, koncert etno skupine Veja i prvo javno predstavljanje projekta Senzorna etnografija i novi mediji. Ulaz je slobodan. 

Od 23. do 25. travnja Multimedijalni centar u Rovinju postaje poprište edukacije, druženja i projekcija 29 dokumentarnih filmskih formi od kojih većina ima premijeru u Hrvatskoj. 

"Fokus na istraživački pristup i kvalitetu metodologije, a tek potom na temu rezultirao je heterogenošću pristupa i tematike filmova" koje su ove godine odabrali dugogodišnji suradnik Festivala i novomedijski umjetnik i novinar Bojan  Mucko te dr.sc. Andrea Matošević, docent na Sveučilištu u Puli, etnolog i kulturni antropolog. 

U stranom dijelu programa gledatelje očekuje nagrađivani film Sestrinstvo (2010.) Rogera Horna kao i film Niti (2014.) Babette Bürgi koji na različite načine prate živote transrodnih osoba, šokantni dokumentarac Gorki med (2014.) o poligamiji u Indoneziji gdje autor Robert Lemelson istražuje antropološke fenomene već 20 godina te poetska priča Čuvari voćnjaka (2014.) autorice Byrony Dunne o pobjedi čovjekove volje nad grubom klimom u pustinji. Izdvaja se i jednostavno, a moćno djelo Indijski odljevi (2014.) Natashe Raheje o naizgled neprimjetnim poklopcima za šahtove i Dobar dan (2014.) dobrodušni film Clare Kleininger o bračnom posredovanju između Japanaca i Moldavki.

Domaće snage uključuju mlade hrvatske autore poput ranije nagrađivane Sabine Mikelić s obiteljskom intimnom pričom Motori (2014.) te Vjekoslava Gašparovića koji propituje kako su nam odnos prema hrani modificirali supermarketi u filmu S Vama kroz život (2014.). Na festival ponovno dolaze i etablirani dokumentaristi TV produkcije; Ivo Kuzmanić prezentirat će emisiju Etnoforenzičari i Kak se dela delanec (2012.), Davor Borić dolazi s pričom Hrapoćuša i vitalac (2014.) o delicijama otoka Brača, a Branko Lazić iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj će premijerno prikazati dokumentarni film Živa glava i vinkl (2014.) o životu u Doboju nakon poplava.

Svi odabrani filmovi snimani su u proteklih pet godina diljem svijeta, od Tajlanda preko Južne Afrike do Jamajke i Grenlanda. O najboljima odlučuju producent Oliver Sertić i znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Ines Prica iz Zagreba te dr. sc. Pille Runnel, direktorica estonskog Nacionalnog muzeja koja ujedno uređuje program Word Film Festivala u Tartu.

Izvan filmskog programa najveća je novost predstavljanje jedinstvenog interdisciplinarnog projekta Senzorna etnografija i novi mediji koji provode Etnografski muzej Istre, Etnografski muzej u Beogradu i belgijska organizacija SoundImageCulture u suradnji s profesorima i studentima iz Zagreba, Ljubljane, Beograda, Berlina i Aahhusa u Danskoj. Cilj projekta je u iduće dvije godine sabrati postojeću građu vezanu uz nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske i Srbije i prezentirati je široj publici na internetu.

Nakon filmskih programa i stručnih predavanja, na redu je glazba: u četvrtak, 23. travnja, nastupit će etno skupina Veja iz Pazina koja je ove godine nominirana za diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najboljeg albuma folklorne i etno glazbe. Javnost ih prepoznaje po modernim aranžmanima starih tradicijskih napjeva i korištenju tradicijskih glazbenih instrumenata Istre, ali i cijelog svijeta.

ETNOFILm se u proteklih sedam godina profilirao kao najznačajniji festival etnografskog filma u Hrvatskoj. Organizatori na naše prostore donose globalne trendove i premijere svjetskih produkcija te intenzivno promoviraju projekte i međunarodnu suradnju u polju etnologije, vizualne antropologije i novih medija. Posebno se ponose poticanjem mladih talenata kroz studentsku filmsku kategoriju i volontersku ekipu pomagača na festivalu.

Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim ili Facebook stranicama. 

Naslovne fotografije: volonteri; vizual festivala; autor fotografija je: Julien Duval 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.