Preskoči na glavni sadržaj

U Rijeci se sprema prvi Sajam filma

U Rijeci se od 16. do 18. rujna održava Sajam filma, prvo javno događanje u organizaciji lani osnovane Kino mreže, kojoj se kao organizatori Sajma pridružuju i Hrvatski audiovizualni centar te domaćin, Art-kino Croatia. 

Dio programa otvoren je i za publiku 

Naravno, dio programa Sajma otvoren je i za publiku, pa će u Art-kinu Croatia svi posjetitelji 16. rujna u 20 sati pretpremijerno gledati film Zvizdan redatelja Dalibora Matanića, hrvatskog kandidata za Oscara i 'europskog Oscara', koji među sjajnim uspjesima već broji i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard, zatim Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Zlatne Arene za režiju, glavnu žensku ulogu, žensku i mušku sporednu ulogu te kostimografiju, Oktavijana i nagradu CICAE na Sarajevo Film Festivalu. Pretpremijeri će nazočiti glumačka ekipa filma, te producentica Ankica Jurić Tilić koja, najavljujući dolazak u Rijeku, navodi kako je izuzetno sretna što je prva hrvatska premijera planirana upravo u riječkom Art-kinu Croatia. 'Prijedlog našeg distributera da naša prva premijera bude baš u sklopu Sajma filma činio nam se kao pun pogodak i to je prva premijera koju smo dogovorili. Rad Art-kina Croatia pratimo i pozdravljamo, bili smo tu često u gostima, a i sam Sajam filma značajan je i važan događaj, pa nam je drago da će naš film biti njegov dio'. 

Za javnost će dan kasnije, u 21 sat, premijerno biti prikazan i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, Dheepan redatelja Jacquesa Audiarda, snažan, društveno angažiran film aktualne tematike. Čak dva filma publiku očekuju u petak 18. rujna: bit će to Cure francuske redateljice Céline Sciamma (18.15h), i Cherbourški kišobrani (20.15h), film kojim se Art-kino Croatia ujedno pridružuje programu Rendez-vousu au cinéma, rujanskom 'slavlju francuskog filma' organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Publika će moći prisustvovati i prvom industry događanju u sklopu Sajma, okruglom stolu 'Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri' na kojem će se, u srijedu 16. rujna s početkom u 11.30 sati, predstavnici HAVC-a, Kino mreže, distributera te javnih institucija osvrnuti na pozitivne učinke digitalizacije nezavisnih kino-dvorana ali i izazove koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače. 

Sajam filma posjetit će brojni filmski profesionalci 

Povod je Sajmu prva godišnja skupština Kino mreže koju je u studenom 2014. osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 hrvatska grada, kako bi ojačali položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te općenito utjecali na razvoj filmske kulture u Hrvatskoj. Tako je i namjera Sajma filma, koji će posjetiti brojni filmski profesionalci, kinoprikazivači, distributeri i producenti, utjecati na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina. Program koji ih očekuje sastoji se od okruglih stolova, tribina, radionica i susreta 'jedan na jedan'.

Za goste Sajma, prvog će dana biti predstavljene distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Drugog dana Sajma planirane su radionice o mogućnostima za sufinanciranje filmskih programa, o metodama razvoja publike, te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Posljednjeg dana Sajma, 18. rujna, održat će se i Skupština Kino mreže.

Detaljan raspored događanja Sajma filma potražite OVDJE

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.