Preskoči na glavni sadržaj

U Rijeci počeo Sajam filma

Neovisni hrvatski kinoprikazivači, distributeri i drugi filmski profesionalci od srijede 16. do petka 18. rujna borave u Rijeci, na prvom Sajmu filma, događanju u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra te domaćina Sajma, Art-kina. Sajam su u srijedu u Art-kinu Croatia u Rijeci svečano otvoriti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta i ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković. 

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se prvi Sajam filma održava upravo u Rijeci, te priznao kako je prije sedam godina, kad je osnivano Art-kino, dvojio o tome na koji će način ono 'konkurirati' multiplexima. 'No broj gledatelja, koji iz godine u godinu raste, dokazuje da publika za nezavisni film postoji', zaključio je Obersnel.

'Nakon programa digitalizacije neovisnih kina te kongresa kinoprikazivača KIN-KONG u Zadru 2014., koji su nas okupili na jednom mjestu i dali nam vjetar u leđa za udruživanje, do sada je organizirano nekoliko zajedničkih programa Kino mreže, a Sajam filma bit će mjesto za rezime napravljenog te utvrđivanje aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu. Pokrećemo ga s pozitivnom energijom koja se stvorila oko novoosnovane Kino mreže i sa željom da postane tradicionalno i centralno mjesto susreta, razgovora i dogovora između prikazivača i distributera, te mjesto predstavljanja filmskih i programskih novina za nadolazeću sezonu', kazao je predsjednik Kino mreže Hrvoje Laurenta.

Nakon svečanog otvorenja održano je i prvo javno događanje u sklopu Sajma, okrugli stol na temu 'Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri'. Sudionici okruglog stola, voditeljica Odjela kinoprikazivaštva HAVC-a Rea Rajčić, voditeljica distribucije Blitz Film & Video Ines Juričić, direktor distributerske kuće 2i Film Ivor Šiber, direktor Discovery Film & Videa Igor Rakonić, direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Josip Nakić Alfirević, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, direktorica kinoprikazivača Ekran iz Splita Snježana Kuzmanić te izvršni direktor i voditelj zagrebačkog Kina Europa Hrvoje Laurenta, uz moderiranje Emine Višnić osvrnuli su se, među ostalim, na pozitivne učinke, ali i izazove digitalizacije neovisnih kino-dvorana, na unaprjeđenje suradnje distributera i prikazivača te na distribuciju hrvatskog filma. 

Ivor Šiber je istakao kako 'mala' odnosno neovisna kina u njihovom distributerskom prihodu zasad sudjeluju tek s 10 posto, ali su im ona i najzanimljivija pa je cilj te brojke dizati. Slobodanka Mišković je poentirala rekavši da jakih neovisnih kina, a ni jakih multiplexa, nema bez jakog hrvatskog filma. U tom kontekstu Rea Rajčić iz HAVC-a najavila je akciju decentraliziranih pretpremijernih ili premijernih prikazivanja čak pet atraktivnih domaćih naslova diljem Kino mreže u narednim mjesecima. Tako domaću kino sezonu otvara Zvizdan Dalibora Matanića koji se večeras u 20 sati pretpremijerno prikazuje upravo u riječkom Art-kinu, a uslijedit će i naslovi Sve najbolje u režiji Snježane Tribuson, Narodni heroj Ljiljan Vidić redatelja Ivana Gorana Viteza, Život je truba Antonia Nuića, te debitantski dugometražni film Igora Šeregija radnog naslova ZG80. 'Ova akcija kojom ćemo publici u idućih pet mjeseci diljem Hrvatske predstaviti atraktivne domaće naslove pokazni je primjer, vjerujemo, uspješne buduće suradnje na promociji filmova i sinergije distributera, Kino mreže i HAVC-a, a upravo nam je ta sinergija jedan od dugoročnih ciljeva', rekla je na kraju voditeljica Odjela kinoprikazivaštva HAVC-a Rea Rajčić. 

Članovi Kino mreže, distributeri i drugi filmski profesionalci do kraja tjedna družit će se kroz predavanja, radionice i susrete 'jedan na jedan', te izmijeniti znanja i iskustva u zajedničkom nastojanju da svoje filmske programe učine kvalitetnijima, a filmsku kulturu približe što širem krugu ljudi. Posljednjeg dana Sajma bit će održana i prva godišnja skupština udruge Kino mreža. 

Za publiku, osim riječke pretpremijere Zvizdana kojoj će prisustvovati i ekipa filma, pripremljena su još tri zanimljiva naslova. U četvrtak u 21 sat prikazuje se pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu - Dheepan, a posljednjeg dana Sajma na repertoaru Art-kina naći će se francuska drama o odrastanju Cure te jedan od najromantičnijih filmova svih vremena, Cherbourški kišobrani, kojim se Art-kino pridružuje programu Rendez-vous au cinéma, organiziranom u suradnji Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, Kino mreže i HAVC-a. 

'Jako smo sretni i ponosni što je Art-kino domaćin prvog Sajma filma. Velik je to događaj za sve nas kinoprikazivače, ali i za vjernu publiku Art-kina kojoj donosimo vrijedne filmske naslove. Nadam se da će Sajam filma ispuniti očekivanja svakog od nas i doprinijeti našim novim uspješnim sezonama', izjavila je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.

Naslovne fotografije: Sajam filma; Vojko Obersnel; Hrvoje Laurenta; Slobodanka Mišković, Hrvoje Laurenta, Rea Rajčić, Josip Nakić Alfirević, Igor Rakonić, Snježana Kuzmanić, Ines Juričić, Ivor Šiber, Marijana Bošnjak, Emina Višnić 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.