Preskoči na glavni sadržaj

U Rijeci otvoren drugi Sajam filma

U srijedu, 2. rujna u riječkom Art-kinu otvoren je drugi Sajam filma, skup filmskih djelatnika, u organizaciji je Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centara i Art-kina. Nakon svečanog otvorenja održan je panel 'Kino u zajednici' te radionica 'Škola u kinu – primjer dobre prakse: Art-kino'.

Sajam filma svečano su otvorili Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta te ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Slobodanka Mišković istaknula je da je drugi Sajam filma alat razvoja i razmjene iskustva koji okuplja nezavisne kinoprikazivače u cilju njihova daljnjeg razvoja. Svemu tome posebice pridonosi proaktivna uloga Hrvatskog audiovizualnog centra, nedavno provedena digitalizacija hrvatskih nezavisnih kina te osnivanje Kino mreže.

Hrvoje Hribar istaknuo je kako je važno naglasiti da ovdje nije riječ o Sajmu koji se održava 'opet', već da je riječ o vidnom napretku pogotovo na sceni hrvatskog kinoprikazivaštva gdje posebno, kao dobar primjer, istaknuo i film Zvizdan koji kao art—film bez Kino mreže ne bio uspio ostvariti tako dobru gledanost.

Hrvoje Laurenta posebno je naglasio veliki ostvareni potencijal Kino mreže koji je, utemeljen na razmjeni ne samo programa nego i rješenja za zajedničke probleme kao i iskustva, uspio podići kinoprikazivaštvo na viši nivo.

Gradonačelnik Obersnel prepoznao je važnost održavanja Sajma upravo u Rijeci, kazavši da je to ujedno i veliko priznanje jednoj propulzivnoj ustanovi s izvrsnim rezultatima te zajedničkoj ulozi u izgradnji Europske prijestolnice kulture. Činjenica da se Sajam već drugi put održava u Rijeci govori u korist decentralizaciji kulture, a sudjelovanje Hrvatskog audiovizualnog centra, kako kroz trud tako i kroz financijsku potporu doprinosi poticaju i razvoju neovisnih kina, povratku publike u kinodvorane te sve boljoj povezanosti lokalne zajednice.

Nakon svečanog otvorenja, program se nastavio panelom 'Kino u zajednici' u kojem su sudjelovali Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, Hrvoje Hribar, Danijel Pek iz Hrvatske udruga producenata, Slobodanka Mišković te dr.sc. Elvio Baccarini.

U razgovoru je posebno istaknuta i naglašena moć kulture te je prepoznata uloga nezavisnih kina u zajednici. Baccarini je istaknuo kao se ponovno vraća užitak zajedničkog gledanja filma te produljenja samog utjecaja filma na pojedinca i nakon što filmska projekcija završi. Prošireno iskustvo gledanja filma omogućava upravo gledanje filma s ostalima.

Radionicu 'Škola u kinu' vodili su Ana Marković, Rea Rajčić, Barbara Zupičić te Uroš Živanović. Na radionici je predstavljen obrazovni program Art-kina u kojem su filmske projekcije povezane s nastavnom jedinicom medijske kulture prema postojećem planu i programu hrvatskog jezika te je predstavljen primjer dobre, kvalitetne i dugoročne suradnje Art-kina sa školama.

Sajam u nastavku donosi i predstavljanje distributerskih novina za narednu sezonu,  izbornu sjednica Skupštine Kino mreže, sastanak Programskog savjeta i utvrđivanje rada za narednu sezonu, radionicu 'Kino za zajednicu', predstavljanje programa Mreže za narednu kino-sezonu uz koordinaciju Programskog savjeta te premijeru prve dvije epizode serije Novine u režiji Dalibora Matanića, koja je snimana u Rijeci te koja svečano otvara i 9. sezonu Art-kina.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.