Preskoči na glavni sadržaj

U Rijeci počinje drugi Sajam filma

Od srijede 14. do petka 16. rujna u Rijeci će se održati drugi Sajam filma, događanje u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (udruge Kino mreža), Hrvatskog audiovizualnog centra i riječkog Art-kina, na kojem će neovisni hrvatski kinoprikazivači razgovarati o važnosti i ulozi kina u lokalnoj sredini i filmskoj zajednici te se upoznati s distributerskim novitetima za narednu sezonu. 

Sajam će u srijedu 14. rujna u 11 sati otvoriti riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Nakon toga slijedi panel 'Kino u zajednici', otvoren za javnost, na kojem će prisutni razgovarati kako ojačati ulogu kina u zajednici, uspostaviti program i kako u suradnji s lokalnim zajednicama proširiti krug publike. Sudjeluju pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, predstavnik Hrvatske udruge producenata Danijel Pek, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja, Slobodanka Mišković i dr.sc. Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci, a panel će moderirati Emina Višnić.

Tijekom Sajma nezavisni kinoprikazivači će se sudjelovati na radionici Škola u kinu/Metodika i mogućnosti nastave filma u nezavisnim kinima, na kojoj će se predstaviti obrazovni program za kina u kojem su filmske projekcije povezane s nastavnom jedinicom medijske kulture prema postojećem planu i programu hrvatskog jezika za osnovne škole. Govotir će se i kako uspostaviti kvalitetnu i dugoročnu suradnju sa školama. Cilj je radionice proći kroz sve faze ovog edukativnog programa, pokazati „korak po korak“ kako ostvariti aktivnu suradnju sa školama te provesti kvalitetne obrazovne aktivnosti iz područja filmske umjetnosti u skladu s nastavnim temama i dobnim skupinama učenika.

Drugu radionicu Kino za zajednicu vodit će Emina Višnić, a na njoj će sudionici zajednički razmatrati moguće uloge nezavisnih kina u zajednici, uz sagledavanje primjera dobre prakse.

Nezavisni prikazivači imat će priliku vidjeti i nove naslove koje su za iduću sezonu pripremili distributeri, te će održati i izbornu sjednicu Skupštine Kino mreže te sastanak Programskog savjeta.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.