Preskoči na glavni sadržaj

U Rigi dodijeljene 27. Europske filmske nagrade 

U subotu navečer su u Rigi, glavnome gradu Latvije i europskoj prijestolnici kulture za 2014. godinu, dodijeljene 27. Europske filmske nagrade, popularno zvane 'europskim Oscarima'. Nagrade su dodijeljene u više kategorija, a njima je više od tri tisuće članova Europske filmske akademije izabralo najbolje europske filmove i autore iz protekle godine.

Drama Ida poljskog redatelja Pavela Pavlikovskog osvojila je 'europskog Oscara' u kategoriji dugometražnog filma, a Pavlikovski je proglašen i za najboljeg redatelja te je uz Rebeccu Lenkiewicz nagrađen i za najbolji scenarij. Također, Ida je dobila nagradu za najbolji film po izboru publike, dok su Łukasz Żal i Ryszard Lenczewski dobili nagradu Carlo di Palma za najbolju kameru.

Nagradu za najbolju europsku komediju dobio je film Mafija ubija samo ljeti (La mafia uccide solo d'estate) talijanskog redatelja Pierfrancesca Diliberta, a najboljim kratkometražnim filmom proglašena je njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak.

Njemački film Gospodar svemira (Master of the Universe) u režiji Marca Baudera proglašen je najboljim dokumentarnim filmom, a Umjetnost sreće (L'arte della felicita) talijanskog autora Alessandra Raka najboljim animiranim filmom.

Najboljom europskom glumicom proglašena je Francuskinja Marion Cotillard, a najboljim europskim glumcem Timothy Spall. Nagradu za najbolju montažu dobila je Justine Wright (za film Locke), a nagradu FIPRESCI za otkriće godine odnio je Myroslav Slaboshpytskiy za film Pleme (The Tribe).

Dobitnik nagrade EURIMAGES za najbolju koprodukciju je irski producent Ed Guiney.

Veliku Europsku filmsku nagradu za životno djelo primila je značajna autorica francuskog i europskog filma Agnes Varda, dok je britanski redatelj Steve McQueen primio počasnu europsku nagradu za postignuća u svjetskoj kinematografiji.

Autor fotografija: EFA/Riga2014/Mārtiņš Otto

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.