Preskoči na glavni sadržaj

U prosincu predstavljene četiri filmske knjige   

Filmskim djelatnicima i javnosti predstavljene su monografije Berković i Tanhofer te dvije knjige nikada realiziranih scenarija, Biciklisti u mračnoj šumi Branka Ivande i Drvo života Zorana Tadića i prijatelja.

U povijesti hrvatske kinematografije malo je redatelja koji su bili tako slični u razlikama i višestruko povezani kao što je to slučaj s Nikolom Tanhoferom i Zvonimirom Berkovićem. Gotovo vršnjaci i s više umjetničkih talenata, prošli su razne odjele tek nastalih filmskih poduzeća nakon Drugog svjetskog rata: prvi kao poratni snimatelj, drugi kao dramaturg i scenarist. Tako su se i našli na prvom zajedničkom filmskom poslu surađujući na scenariju Opsade Branka Marjanovića, koju je Tanhofer i snimio. Iz sljedeće suradnje nastao je prema Berkovićevu i Butorčevu scenariju jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, H-8.... Berković će pak na tu ulogu čekati sve do 1962., kada nastaje njegov kratki canneski laureat Moj stan otvarajući put čuvenom Rondu.

U monografiji Tanhofer, uz uvodni portret povjesničara hrvatskoga filma Ive Škrabala, te završni in memoriam redatelja Zvonimira Berkovića, nalazi se niz kritičkih i esejističkih interpretacija Tanhoferova snimateljskog i redateljskog djela iz pera kritičara raznih generacija i filmoznalaca raznih struka, njegove memoarske zapise i prozne zabilješke o svojim filmskim profesijama, kao i sjećanja njegovih bivših studenata, kolega i prijatelja na razne situacije iz različitih razdoblja Tanhoferova profesionalnog i privatnog života. Monografiju su uredili Diana Nenadić i Silvestar Kolbas, a izdavači su Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. 

Monografija Berković dolazi sedam godina nakon njegove smrti. Zvonimir Berković bio je kazališni i glazbeni kritičar, filmski scenarist, redatelj i publicist te nedvojbeno jednog od najvećih erudita i najlucidnijih intelektualaca novije hrvatske povijesti. Monografija je djelo petnaestak autora i većim je dijelom usredotočena na Berkovićev filmski opus te donosi analitičko-interpretativne i esejističke tekstove o njegovim najznačajnijim filmovima i (ne)realiziranim scenarijima, ali i sveobuhvatne portrete koji se dotiču drugih, jednako plodnih stvaralačkih područja u kojima se iskušavao prije i poslije aktivna bavljenja filmom. U monografiji se oglasio i sam Berković u opsežnom i provokativnom bio-filmografski intervju koji je s njim vodio filmski kritičar Nenad Polimac u tjednima prije njegove smrti. Monografiju su uredili Diana Nenadić i Nenad Polimac, a izdao Hrvatski filmski savez. 

Obje monografije predstavljene su u Art-kinu Croatia u Rijeci, 20. prosinca 2016., a Tanhofer je predstavljen i u Zagrebu, 22. prosinca 2016. na Akademiji dramskih umjetnosti.

Ovog  mjeseca također su predstavljene i dvije knjige nikada realiziranih filmskih scenarija: Biciklisti u mračnoj šumi Branka Ivande i Drvo života Zorana Tadića i prijatelja.

Zorana Tadića bolest je spriječila da snimi Drvo života, kako je najavljivao, melodramu s elementima fantastike smještenu u blisku prošlost. U knjizi Biciklisti u mračnoj šumi nalaze se tri scenarija: Noć vukodlaka, Biciklisti u mračnoj šumi i Moć sudbine. Povezuje ih energija i sudbina mladosti u sukobu s rigoroznim društvenim i političkim normama.

Knjige su izdane u suradnji Ars septime i Hrvatskog filmskog saveza, a predstavljene su u kinu Tuškanac 20. prosinca 2016. 

Više o ovim izdanjima možete potražiti na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: naslovnica monografije Berković; Nikola Tanhofer

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.